Anne,  bøger,  brok,  fortællinger

Perspektiv på tilværelsen – en kur mod snehad.

Brrh, med det vejr de varsler de næste dage, er der vist kun en rigtig ting at gøre. Nemlig at læse “Den Lange Vinter”, som er sjette bind i Det Lille Hus På Prærien serien. 

Ligesiden jeg var barn, har jeg elsket de bøger, men særligt denne fortælling, har en speciel plads i mit bog-hjerte. For hver vinter, hvor jeg har været træt af sne, sjap og kolde tæer, har jeg genlæst denne bog – og pludselig, når man får tingene sat i perspektiv, er det hele ikke så slemt.

Tænk, at havde syv måneders vedvarende snestorm, i en lille landsby, hvor at fødevarene langsomt slipper op. At vågne op med is på dynen, bruge dagen på at sno hø-briketter til blodet springer af de frosne hænder, og male korn i kaffemøllen til brød, mens man venter i månedsvis på godstogene kan komme frem fra Tracy. I syv måneder. Jøsses. Ja, så er det her vejr jo det rene ingenting. Og det mest imponerende er jo, at humøret bliver holdt højt, hele vejen igennem bogen, selvom fortællingen langt fra er rosenrød. Jeg havde nok skudt mig selv, efter den første måned.
Det er altså lidt fantastisk, som mennesket kan tilpasse sig. Og med en kop varm, hjemmelavet kakao og sådan en bog, kan sneen jo synes helt hyggelig. Med lidt god vilje, hvertfald.

Hvad er jeres trick, når I får ondt af jer selv, her i vinterkulden?

4 Comments

 • Ellen

  De kendte jo ikke til andet, så de så nok slet ikke muligheden af at skyde sig selv 😉
  Bortset fra det, synes jeg det er så herligt, at en ung kvinde som dig holder lige så meget af de bøger, som jeg selv gjorde i min barndom for 100 år siden. Eller i hvert fald 50 … men de er et fantastisk og alligevel meget nøgternt beskrevet tidsbillede, har jeg altid syntes – og var derfor ret skuffet over tv-serien , som var så skrækkeligt romantiseret.
  Lige nu glæder jeg mig bare over, at den her vinter ikke kan nå at blive forfærdelig lang 🙂

 • A + K = ♥

  Tv-serien er bestemt ikke at sammenligne med bøgerne, det har du helt ret i (: Men klassikere består, så tror der stadig er mange, der også får dem læst, heldigvis (:

  – Anne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *