A,  Hyggeligheder,  kage,  opskrift

Æbletærte med karamel og friske figner

Efteråret er kommet, og jeg er som altid svært glad for, når der sæsonens råvarer kommer i hus. Dermed er der nu opstået endnu en opskrift.

Mine forældre gav mig for nylig en pakke friske figner med hjem, og da min kæreste ytrede at han aldrig havde smagt figner, i dessert sammenhæng, var formålet med dem klart. En mørdejstærte blev lavet efter på den bedste tøm-køleskab/slikskab/basislager manér.

Dette mundede ud i ovenstående mini æble/figen-tærte med karamel og sprødt sukkerlåg. Og i al beskedenhed, var han vældig imponeret. Så nu deler jeg den her.

Der er nok til to, og den kan snildt ganges op, da det meste er på slum.

Opskrift

Kompot

2-3 skrællede æbler

1-2 figner, afhængig af størrelse

3-4 spsk. sukker

1 tsk. vaniljesukker/vaniljeessens

1 tsk. citronsaft

2-3 karamelstænger/5-6 tern fudge (fx. kick-stænger eller karamelfudge fra bland-selv slik afdelingen)

1 lille drys salt (udelades hvis du bruger karamel med seasalt)

Dej:

1-2 dl mel

50 gram smør/becel

1 æg

0,5 dl sukker

2 spsk. kokosmel (kan udelades)

Fremgangsmåde:

Kog kompot af de grofthakkede æbler og figner møre i et sjat vand, sukker og vanilje, ved middelvarme. Lidt citronsaft og salt tilsættes herefter, når sukkeret er opløst, således saften fra frugterne hurtigere trækkes ud, og du får givet lidt modspil til sukkeret.

Smag til – den skal være sød, men ikke for meget.

Når kompotten er blød og sammenhængene, hældes den i ønskede, mindre ildfaste fad – 20 cm i diameter ca.

Klip dernæst karamellen i passende stykker og fordel sporadisk i den gyldne kompot.

Lav en mørdej af mel, smulret smør, sukker, kokos og æg – alt afhængig af æggets størrelse, regulere du melmængden. Jeg bruger en gaffel til at samle den undervejs, til at starte med. Når dejen er fast lægges den i fryseren i 10-15 minutter, i en lille skål/i husholdningsfilm. Sæt dertil ovnen på 200 grader, så denne er opvarmet.

Efter de 10 minutter tages dejen ud og lyn-udrulles på et melet underlag, og lægges ovenpå kompotten. Dertil drysses der med sukker og ridses et par riller – nogle sikkert mere kunsterisk end mine. Og vips, er den klar til ovnen.

Efter 10-15 minutter/når mørdejen er gyldenbrun, er tærten klar til servering.

Serveres solo eller med vaniljeskyr, cremefraiche, is eller hvad du nu synes bedst om.

Tip: Kan laves 1-3 dage i forvejen, og stå ubagt på køl, med det rå dejlåg på. Dertil tages den bare fra køl, ca. en time før servering, og bages som beskrevet ovenfor før servering.

Velbekomme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *