brok,  fjoller,  folk er freaks

Noget om at dobbeltmorale, er dobbelt så godt.

Ærlig talt, er jeg al’ al’ for sjusket/døv til helt at gå op i egen grammatik og ordvrøvleri. 
Lidt pinligt er det da, men ofte er jeg ganske enkelt blind overfor, hvor tit jeg jokker i spinaten. Jeg siger det bare – mine 10 og 11 taller i dansk stil, skyldes vist udelukkende min gode fantasi og formuleringsevne, end grammatisk nøjsomhed.
Så ja. Lidt kikset bliver det altså ind i mellem, og i indlægget her, dukker der sikkert et væld af fejl op nok engang. Ógså selvom jeg øver mig. Óg både har en mor, der ikke er bleg for at pointere mine manglende nutids-r’ere og en engelsk-studerende lillesøster, der påpeger at surprise altså er med “s” og ikké “c” hvér gang, jeg glemmer det. 
Men i daglig tale, er jeg vist heller ikke helt undskyldt. Desværre. Mine største sprogfejl må nok være, at jeg i årevis troede at rådvild var udtalt uden d, at jeg læste partout-billetter på engelsk og udtalte det derefter, og derfor ikké som det franske ord, der betyder “overalt/alle steder/det hele” (Ja, altså jeg tænkte jo, det hed således, fordi man var på festival “All days, to see all parts out”. Flot, Anne.) 
Tilgengæld har jeg nogle ting, jeg trods alt har nogenlunde styr på. Og naturligvis springer de mig i øjnene, akkurat ligesom jeg helt sikkert går et væld af folk på nerverne.
Here you go:
Min top 3 cirkelspark-fremkaldende sprogfejl:

1) Når folk gerne vil bede om “en drinksssss” eller “en hotdogssss”. ARGH! EN-TAL, tak.

2) Når folk, vil vide hvornår den næste gæst kommer og  “Lige sms’er og skriver til Martin hvad klokkeslæt han kommer”. Nej, du skriver og spørger om hvilket klokkeslæt han kommer. Du skriver sgu da ikke: “Hej Martin. Du kommer kl. 15. Hilsen Jubel-idiot.”

3) Folk der bestiller en “stiiiiig” og ikke en steak. Dødstraf, lige der!

Min top 3 over lammer-indhentende grammatikfejl:

1) “Så var han nød til, at vende om”. Nød? NØD? Det er noget man er i, eller noget man spiser for filan. Han var nødT til det.

2) “Intrasseret”. Man kan jo bare høre, at det er de samme der udtaler “Fem” som “FØØØØM!”

3) “Det ved jeg sku’ ikke” – hvis du skal bande, så gør det med stil – og med “g”, tak.


Hvad får dine skydefingre til at krible?

8 Comments

 • Mille Helt og Aldeles

  Haha Fnis – jeg klukker af grin Anne – ikke at jeg er et sproggeni heller – og mine kommaer sættes mest hvor det ser pænt ud…. – Jeg har bare valgt at sige skidtpyt – ellers får jeg vidst aldrig skrevet et indlæg på bloggen 😀 “intrasseret” – jeg kan lige høre det – det er i samme kategori som “Drassing”… 🙂 Min kæreste har ikke styr på hans/hendes/sin og jeg bider mig selv i læben for ikke at rette på ham 😀 Jeg har til gengæld sagt “stiiig” engang – indtil han rettede på mig haha – Dejlig dag til dig, klem Mille – og ps “rådvild” er det et ord du siger meget?? Det har S(g)u aldrig brugt! 😉

 • Skalotteløg

  Ååååh, “Jeg er intra” er en af mine største pet peeves! Det har simpelthen spredt sig til samtlige salgsgrupper på Facebook, og jeg fatter ikke, at folk ikke fatter det!!!
  Den med bøffen… Hvis man nogensinde skulle komme i tvivl, havde min gamle, tørre engelsklærer en glimrende remse: Take a break – have a steak. Jeg har den i hovedet hver eneste gang, også selvom jeg ikke længere kommer i tvivl 😉
  Ental er i et ord, btw 😉

 • Maria Hoffbeck

  Ha ha søde,
  vi sad også netop på 1.advent og talte om, at dobbeltmoral er dobbelt så godt 🙂
  Søde sprogfejl og heldigvis er ingen fejlfri, husk ordsproget:
  Den som tro han er fejlfri, har den størst fejl af alle 🙂

  Julehilsner fra Maria med:
  “Giveaways i Danmark” og
  “En verden af kunst”.

 • Anonym

  Uha! Nu får jeg nok på puklen …… ! Men altså: Bortset fra børn og mennesker med sproglige handicaps så som indvandrere gider jeg ikke dem, som sjusker groft med sproget. Jeg ville fx aldrig lade en tømrer reparere taget på mit hus, hvis han/hun betjente sig af et sjusket sprog (bortset fra altså ….. ), for jeg regner med, at sjuskeri så er en generel egenskab. Banderi synes jeg også er en uskik, meeeeen der er jeg stærkt dobbeltmoralsk, for jeg bander selv …. dog aldrig på skrift!
  Måske skyldes min næsten komromisløse indstilling min sønderjydske mor. Hun blev født i Haderslev, da Nordslesvig var tysk og gik i tysk skole, hvor det var forbudt at tale dansk. Derfor var hun særlig næn om modersmålet, lærte sig at tale dansk uden sønderjydsk accent og revsede samvittighedsfuldt sine børn, når vi sjuskede.
  Med adventhilsen
  Jytte
  http://www.danishknitdesign.com

  P.S. Jeg er klar over, at generationerne efter mig sprogligt burde være undskyldt, for i årtier har man der slet ikke lagt vægt på den disciplin, men altså: Når man bliver voksen, må man vel selv tage ansvaret på sig, ikke?

 • A + K = ♥

  Haha, ja, det er nemlig lige i “drassing”-kategorien. Og jeg kan altså ikke regne ud, hvor det kommer fra? Det er åbenbart ikke dialekt, men bare ren og skær udtalelses-freakyness.
  Jeg kan også nogle gang kløjs i den med hans/sin, men pointere det heller ikke :p

  – A

  Ps. Ja, fra tid til anden, men hey; jeg får ofte at vide, jeg siger sære ting.

 • A + K = ♥

  Haha, jamen så er det vist meget godt, det ikke lige er mig, der skal lave taget på dit hus 😀
  Jeg får selv mest spat af ovenstående, samt manglende komma'er og store bogstaver ved egenavne, ellers er jeg ikke så synderligt sart. Meget af det, synes jeg tendere til at være morsomt fremfor irriterende 😉 Men godt, du er godt opdraget hjemmefra, så du er gået fri – så må os der halter, jo øve os… hvis vi skal reparere tag for nogle 😀

  – A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *