inspiration,  Jubiii,  krimskrams,  nørd,  opskrift,  Snirkelvaerket

Hvordan farver man garn?

Håndfarvet garn? Sådan hjemme fra eget køkken? Præcis – og så endda med saftevandspulver.

Der er muligvis ikke gået ret manges næse forbi, at jeg er blevet bidt af en gal garnfarver. Jeg har faktisk mit helt eget lille bitte garnfarveri kaldet Snirkelvaerket. Det er sådan cirka verdens hyggeligste, og mest vanedannende, hobby – så læser du med herfra er det på eget ansvar!

Betragter du dig selv som været advaret? Godt, så går vi igang.

Jeg viser idag, hvordan jeg farver med saftevandspulver – der er så mange måde, men denne er min og jeg elsker den!

Du skal være opmærksom på, at denne proces sviner – hvertfald når jeg udføre den. Farven farver både hænder, bordplade og alt andet på den temmelig permanente måde – så dæk af, tag handsker på og vær forsigtig.

Du skal bruge:

Ufarvet/hvidt/lyst garn (uld, silke eller andet animalsk fibre)

Gummihandsker

Et ovnfast fad

Saftevandspulver i ønsket farve (jeg bruger kool-aid)

En ovn

Vand

Anret dit garn i fed.

Det fleste steder ankommer de sådan, men er det ikke tilfældet må du selv igang.

Udvælg nu de farver du drømmer om til dit garn. Jeg gik efter pink/lyserød/orange til denne omgang, så dem fik jeg gravet frem fra gemmerne.

Gennemvæd nu garnet. Det skal være drivende vådt – og der må gerne stå et par centimeter vand i bunden. Garn skal ikke ‘gå tør’, når det skal i ovnen senere.

Så er det tid til farvningen. Her skal fantasien slippes løs. Der er ingen regler – udover, at farve bliver noget anderledes, når den er tør. Præcis, som en våde grå bomuldstshirt er en del mørkere end en tør en. Den tanke er god nok, at have i mente – men ellers er der fri slag.

Nu har mit garn fået den farve, som jeg forestiller mig sidder lige i øjet.

Jeg lægger garnet fladt ned og ryster fadet, så det helt virker nogenlunde jævnt.

Så er det bagetid – ovnen har jeg sat på 100 grader. Uden varmluft. Her får garnet så lov at hygge sig i minimum 1 time og 15 minutter. Så har farven god tid til, at ‘sætte’ sig i garnet og blive ‘brændt fast’.

Det vigtigste er, at garnet ikke decideret står og koger – det har det ikke godt af.

Når garnet så er færdigt, lader jeg det køle ned. Det binder farven yderligere.

Det afkølede garn skylles indtil vandet er klart. Saftevandspulver er, som oftest, næsten blevet ‘spist’ af garnet, så der er ikke så mange farverester tilbage i vandet, som ved syrefarver.

Efterfølgende vrides garnet op og hænges til tørre. Jeg forsøger altid, at røre så lidt ved garnet, som muligt, da mange typer garn har tendens til, at filtre og krølle.

Så er det bare at væbne sig med tålmodighed – og så efter et par dag er garnet 100% tørt. Så kan det samles i fed, vikles på nøgler eller hvad end man ønsker sig.

Har du lyst til at processen på video? Så tjek min garnfarverguide ud her.

Ufarvet mohair kan købes via min webshop her.

Håber du kunne bruge min lille guide! Og lade mig endelig vide, hvis du har spørgsmål eller undre dig over noget.

36 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *