inspiration,  Jubiii,  krimskrams,  nørd,  opskrift,  Snirkelvaerket

Hvordan farver man garn?

Håndfarvet garn? Sådan hjemme fra eget køkken? Præcis – og så endda med saftevandspulver.

Der er muligvis ikke gået ret manges næse forbi, at jeg er blevet bidt af en gal garnfarver. Jeg har faktisk mit helt eget lille bitte garnfarveri kaldet Snirkelvaerket. Det er sådan cirka verdens hyggeligste, og mest vanedannende, hobby – så læser du med herfra er det på eget ansvar!

Betragter du dig selv som været advaret? Godt, så går vi igang.

Jeg viser idag, hvordan jeg farver med saftevandspulver – der er så mange måde, men denne er min og jeg elsker den!

Du skal være opmærksom på, at denne proces sviner – hvertfald når jeg udføre den. Farven farver både hænder, bordplade og alt andet på den temmelig permanente måde – så dæk af, tag handsker på og vær forsigtig.

Du skal bruge:

Ufarvet/hvidt/lyst garn (uld, silke eller andet animalsk fibre)

Gummihandsker

Et ovnfast fad

Saftevandspulver i ønsket farve (jeg bruger kool-aid)

En ovn

Vand

Anret dit garn i fed.

Det fleste steder ankommer de sådan, men er det ikke tilfældet må du selv igang.

Udvælg nu de farver du drømmer om til dit garn. Jeg gik efter pink/lyserød/orange til denne omgang, så dem fik jeg gravet frem fra gemmerne.

Gennemvæd nu garnet. Det skal være drivende vådt – og der må gerne stå et par centimeter vand i bunden. Garn skal ikke ‘gå tør’, når det skal i ovnen senere.

Så er det tid til farvningen. Her skal fantasien slippes løs. Der er ingen regler – udover, at farve bliver noget anderledes, når den er tør. Præcis, som en våde grå bomuldstshirt er en del mørkere end en tør en. Den tanke er god nok, at have i mente – men ellers er der fri slag.

Nu har mit garn fået den farve, som jeg forestiller mig sidder lige i øjet.

Jeg lægger garnet fladt ned og ryster fadet, så det helt virker nogenlunde jævnt.

Så er det bagetid – ovnen har jeg sat på 100 grader. Uden varmluft. Her får garnet så lov at hygge sig i minimum 1 time og 15 minutter. Så har farven god tid til, at ‘sætte’ sig i garnet og blive ‘brændt fast’.

Det vigtigste er, at garnet ikke decideret står og koger – det har det ikke godt af.

Når garnet så er færdigt, lader jeg det køle ned. Det binder farven yderligere.

Det afkølede garn skylles indtil vandet er klart. Saftevandspulver er, som oftest, næsten blevet ‘spist’ af garnet, så der er ikke så mange farverester tilbage i vandet, som ved syrefarver.

Efterfølgende vrides garnet op og hænges til tørre. Jeg forsøger altid, at røre så lidt ved garnet, som muligt, da mange typer garn har tendens til, at filtre og krølle.

Så er det bare at væbne sig med tålmodighed – og så efter et par dag er garnet 100% tørt. Så kan det samles i fed, vikles på nøgler eller hvad end man ønsker sig.

Har du lyst til at processen på video? Så tjek min garnfarverguide ud her.

Ufarvet mohair kan købes via min webshop her.

Håber du kunne bruge min lille guide! Og lade mig endelig vide, hvis du har spørgsmål eller undre dig over noget.

39 Comments

  • venterpaavin

   Præcis den mængde jeg ønsker – det er vurdering sag. Skal det være helt farvet? Skal det være pastel? Er det prikket du går efter? Skal det være kraftigt og hidsigt? Det kræver alle sammen forskellig doseringer, og det er op til en selv at vurdere. Du skal altså vurdere efter hvilket resultat du drømmer om??

   Kh K

   • iben nygaard

    Tak ? så det betyder, at jeg venter med at putte i ovn til jeg har opnået ønsket farve (at garnet har suget, det jeg synes, det skal)?

  • venterpaavin

   Det er svært at svare på. Det er jo ikke som sådan meningen at man skal gå og vaske en masse på håndfarvet uld? men det kan vaskes og også flere gange, men det falmer gradvist med tiden. Præcis som andet håndfarvet garn??

   Kh Kit

 • Kathrine Sanders

  Så fin en vejledning!?

  Et par spørgsmål:
  Ved du hvordan det holder i vaske?
  Har garnet ligget i eddike inden eller har du efterbehandlet med eddike så det holder på farven, eller er det ikke nødvendigt? ?

 • Amalie Nygaard

  Hej. Tak for den fine guide! Er det muligt at bruge garn, som i forvejen er farvet, så man blot farver garnet med Koolaid for at give det nuancer?
  Vh. Amalie

 • Camilla-Marie Schultz

  Tusind tak for guide ? jeg mangler forklaring på et step! Når du her drysset farve ud over garnet, gør du så noget for at hele garnet bliver farvet eller fordeler farven sig selv i hele garnet?
  Hvad hvis man ønsker speckels? ?

 • Emma Larsen

  Super fin opskrift 😀 kan godt være det er et dumt spørgsmål, men det ikke mig der bruger vores ovn mest 🤣

  Hvordan skal ovnen stå ? Du skriver 100 grader uden varmluft.
  Hvilke symboler er det ? 😀

 • Dorthe

  Hej 🙂
  Kan du hjælpe med et godt råd her? Jeg har købt syrefarver i pulverform og ønsker at farve garnet med et stort farvespil. Dvs tydelig forskel på farverne. Jeg kan se at du blander garnet en del med hænderne. Vil du råde mig til ikke at blande/kramme det så meget?
  Mvh Dorthe

  • venterpaavin

   Hej😁
   Jeg forstår desværre ikke helt, hvad det er for et resultat du ønsker? Skal det helfarves? Vil du lave speckels? Er det striber du er ude efter?
   Resultatet bliver påvirket af garnkvalitet, mængden af væske, typen af garnfarve, antal fed du farver, hvordan du placere dem i fadet og en helt masse andet😅
   Men jeg vil hvertfald ikke anbefale, at du blander farverne (rør dem sammen eller krammer dem sammen i fadet), hvis du ikke ønsker dem blandet😁

   Kh Kit

 • Mia N

  Hvor er det spændende at læse om. Jeg tænkte lige forleden, da jeg var inde på Snirkelværket, hvordan du mon gør 🙂 hvor er det fedt med en så detaljeret guide på noget kreativt!

 • Alberte Hansen

  Den lyserøde/orange farve, er den kun opnået ved brug af kool aid? Hvis ja, hvor meget pulver skal der til for at opnå denne farve, og hvilken farve af dem bruger du?

  • venterpaavin

   Det er godt nok svært at svare på. Du kan farve det ved brug af de farver du indkøber – om du vælger Kool-aid eller ej er op til dig. Du kan også bare købe lyserød og orange andre steder, hvis du kan finde nogle der sælger nogle farver der ligner😄
   Jeg aner ikke hvor meget jeg har brugt – det afhænger jo også af mængden af garn, garnkvaliteten osv.
   Tror jeg har brugt watermelon & orange😄
   – K

 • Katja

  EJ hvor sjovt! og tal for at dele:-)

  Har købt ufarvet uldgarn (som er mere råhvidt end hvidt end håbet) som jeg vil prøve at farve.

  Jeg kan se at du skriver at mængde af pulver afhænger af mængden af garn og ønske om intensitet.
  Men taler om vi om 3 pakker versus 10 pakker for fx 300 g uldgarn?

  • venterpaavin

   Det afhænger af og det skal fuld farves, om du vil have stribe/prikker/whatever og hvor kraftig du ønsker farven skal være. Prøve dig frem og husk at farven bliver anderledes og en ofte en del lysere, når det tørre😃

 • Katja

  Øv det blev en katastrofe. Selvom jeg havde købt 6 pakker farve var det slet ikke nok. selvom jeg blandede rigtig godt rundt blev det plettet og grimt. Så nu har jeg 400 g uldgarm der er ødelagt. Prøver desperat at vaske det igen, men det går desværre ikke så godt.

  Kunne godt bruge en anbefaling til ca antal pakker pr 100 g. Jeg brugte 6 pakker til 400 g og kunne nok godt have brugt 2-3 gange så meget selvom jeg bare vil have en lys blå farve.
  Det ligner at du bruger 2-3 pakker på billedet til flere fed, men det er måske ikke tilfældet? eller den røde farver mere end den blå?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *