A,  afslapning,  anbefaling,  inspiration,  voksenpoint

Støt lokalt, anbefaling – nul reklame #10: På udflugt i det jyske.

Tænk sig, at der var noget nær 20 grader igår. Vanvittigt, og ligeså vanvittigt skønt.

Det smukke milde novembervejr minder mig desuden på, at der stadig er mange coronavenlige steder at besøge, og støtte lokalt op om, selvom årstiden mest henleder tankene på udflugtsmål som klassiske julemarkeder, hvorfra mange af dem ikke bliver aktuelle desværre.

Derfor vil jeg gerne slå et slag for Ribe by, som jeg besøgte første gang i sommers, og som var noget så smuk. Gætter på, at stedet ikke er ligeså “overrendt” som i den var i den dampende hede august, men garanteret ligeså dejlig at spendere en lun vinterformiddag i, med solskin over det brostensbelagte torv. Så derfor vil jeg vise lidt af hvad vi oplevede, for at vi kan holde landets økonomi kørende, akkurat som i bloggens “Støt lokalt”-føljeton i foråret.

Jeg oplevede selv, at alle de steder vi kom, opfyldte alle krav, og at der var meget luft mellem turister og lokale, på vores udflugt. Så jeg anbefaler selvfølgelig en tur dertil, med et ‘obs’ i mente – ér man flere folk, end man føler sig tryg ved, skal man naturligvis bakke ud, og det var også den attitude vi tog afsted med i sommers (jeghar været med til at vende bil om flere gange, i disse måneder, så det er med at mærke efter). Vi er muligvis lidt småhysteriske i vores familie, i følge nogle, og andre mener, som os, at man skal følge regeringens anvisninger og råd, og ikke tolke på dem. Så når de kloge hoveder holder Danmark åbent, må man antage at det er sikkert at gå ud – selvfølgelig i begrænset omfang og med sin sunde fornuft i lommen.

Og man kán jo med fordel gemme denne anbefaling til en forårsdag, hvor vi forhåbentlig har lavere smittetal herhjemme, hvis man synes.

Med dette lille ‘men’ clearet, kommer således en lidt forsinket, men ikke mindre relevant, anbefaling til en udflugt til den smukke købsstad, som I får lige her.

Dagen startede med at Skægaben og jeg svingede forbi Lillesøster E og svoger T og pakkede dem ind i den lille Citroën, med håndsprit og gedin udluftning. De havde sørget for drikkevarer (hvorfor, jeg fik smagt den lækreste iskaffe længe), og vi havde svinget ind efter takeaway mad. Således gik turen afsted.

Efter et par timer stod vi så i Ribe, som var ligeså smuk, som rygtet havde lovet. Gamle bindingsværkshuse, stokroser, kringlede gader, en stemningsfuld å løb gennem hele bystrøget, og gamle, velbevarede bygninger stod overalt. Denne skønne delikatesse/vinbar, som vi stoppede ved, fristede med alskens fine sager, såvel som de mange små cafeer og isboder, tydeligvis tiltrak en del folk i gadebilledet.

Første mål var deres HexMuseum, som særligt E og jeg havde gennemtrumfet. Vi var så heldige at vi fik museet for os selv, den første halve time, og kun to andre par nåede at dukke op, mens vi der. Alle holdt behørig afstand på flere meter og alle brugte spritten der stod, i starten af hvert rum, ved hver skærm og hvert sæt hovedtelefoner, ved de små filmstationer.

Derfor havde vi god tid til at gå i dybden med de spændende og veludførte lydindspilninger, som vi kunne lytte til på de små afspillere, vi fik med i receptionen. Rigtig god idé, for så kunne du blot trykke dig ind på den og trække dig, fremfor at alle skulle stå og stimle sammen om at læse samme skilt.

Selve museet var vi alle rigtig begejstret for, og vi synes at tingene blev formidlet på en rigtig interessant måde – det var hverken for teknisk, for kort eller langvarigt, men en perfekt bid vigtig og horribel Danmark’s historie, at opleve.

Næste stop var en drikkevare og en is til drengene på “Bøffen ishus”, som jf. Facebook stadig har åbent dele af dagen, hvis du skulle overveje at stikke forbi.

Andensidste punkt på dagsordenen, var den fine domkirke. Jeg, der er udmeldt af folkekirken, fik stadig et sug i maven og synes det var en stor oplevelse at se den smukke, smukke akitektur og den store dedikation til pågældende religion.

Det er helt utroligt, at det blot er sølle tyve kroner, det koster. Du kan læse mere og tjekke vinteråbningstiderne her.

Også ved denne attraktion, var der en 10-12 mennesker fordelt over hele kirken, da vi kom ind – vi kunne dermed sagtens holde afstand – og Skægaben og T, der havde mod på en tur i kirketårnet, anbefaler varmt at man tager udsigten deroppe fra med. De højdeskrække damer, aka. mig og E, stod dog liiige den del over.

Inden vi vendte snuden hjem, skulle vi selvfølgelig også se, hvad Ribe kunne byde på af mad.

Vi havde derfor booket bord på forhånd på Café Quedensgård som var en uhyr hyggelig og fin cafe midt i byen, med charmerende gårdhve, sødt personale, lokale varer på kortet og lækker, budgetvenlig mad.

Alene et besøg ved dem, og en tur i gaderne, ville være en skøn måde at fordrive en solskinsberiget coronadag på.

Så mætte af indtryk og dejlig mad, kunne vi sigte mod Aalborg igen, men vi var alle enige om, at vi sagtens kunne finde på, at stikke afsted til netop Ribe igen.

Der var nemlig flere museer på listen, som vi ikke fik nået i denne omgang, og det er aldrig dumt at have den slags til gode, nu hvor grænserne er lukket mange måneder endnu.

Har du mon besøgt Ribe? Og hvad fik du mon set?

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *