A,  anbefaling,  jeg elsker det

Oplevelsesrigdom, en håndfuld anbefalinger #12

Juhu! Så blev det tid til endnu en runde anbefalinger, til hyggelige, sjove, interessante og spændende kulturevents, jeg synes er et kig værd. Nogle lokale, nogle digitale og nogle landsdækkende – der skulle gerne være lidt for en hver smag.

Efter en tilspidset coronaprøve i efteråret, har oplevelses-føljetonen jo haft sig en lille pause der – både fordi en del events er blevet aflyst, og fordi, man selvfølgelig lige må veje for og i mod hvor meget man skulle føjte rundt og deltage, da smittetallene stak af og mundbindsreglerne end ikke var landet.

Men som altid, er der kreative mennesker, der skaber muligheder for at få nogle fantastiske hverdags-afbræk i overensstemmelse med reglerne, og gudskelov for det!

Du får en oversigt over mine seneste favoritter her, som inspiration til tidsfordriv i den kommende tid.

Jeg er fan af:

Foredrag, E-reolen, formidlet via Aalborg bibliotek, Rendburgsgade.

Hvad er det? E-reolen har sjanghajet en håndfuld af deres bedste lydbogs-oplæsere, og skabt en tour landet rundt, hvor de dygtige mænd og kvinder fortæller om deres liv som oplæsere. K og jeg fik glæden af vores højtelskede Torben Sekov, og han var simpelthen ligeså rar, som man overhovedet kunne forestille sig! Samtidig var han en charmerende og nærværende formidler, og brugte pausen på at gå rundt til hver enkelt publikummer, for at høre om deres favoritbøger og genre. Vi var så godt underholdt!

Hvorfor var det fedt? Fordi det er en verden der fascinere to lyttelæseheste som os, der altid nørder i hvem, vi synes bedst gør et litterært værk levende og har nogle oplæsere, vi synes er helt fantastiske.

Kostede det noget? Ikke en krone.

Kan jeg nå det endnu? Muligvis – søg om dit lokale bibliotek får besøg af en af de dygtige oplæsere fra touren. En hurtig tur på google viser fx., at Solrød’s biblo får besøg af “Stemmer på Tour med Lars Bom” her, d. 23/11.

Udstilling, Kunsten Aalborg, Kong Christians Allé.

Hvad er det? En ny udstilling fra 8. oktober, om dansk samtidskunst. Læs mere her. Samtidig bugner Kunsten altid med sjove workshops, som fx opkridt’er maskinen, til at legne figurer med på plænen i museets have.

Hvorfor var det fedt? Der er derfor en masse nutidig kunst, og kunst af det, der boomede i 80’er og 90’erne og var skelsættende herfor. Det er rigtig skægt at være omringet af noget genkendeligt og tidstypisk kunst, fra ‘ens egen tid’, modsat noget spritnyt eller noget fra 1900.

Koster det noget? Ja, almen entré, hvis ikke du som jeg har årskort.

Kan jeg nå at opleve det? Ork ja, udstillingen stopper først i april.

Foredrag om Modstandkampen i Aalborg, Kirkehøjskole, Vor Frue Kirke, Absalonsgade.

Hvad er det? Vor Frue Kirke har en masse ikke-religionsprægede, spændende foredrag i hatten med forskellige dygtige mennesker, og der er fri adgang for alle, der skulle ønske at deltage – i aften byder de fx ind til Den gode samtale med en Frederik Svinth, og har i november også haft Søren Ryge til fællesang, en 250 års fejring iform af en fortællekoncert om Beetoven og et forfatter foredrag med Peter Øvig.

Hvorfor er det fedt? Fordi det er et vildt godt initativ, og fordi du for en flad tyver får “kaffe og kage”. Lille E og jeg erfarede at det både inbefattede kaffe/the med refill, chokolader, en flødebolle og en skive roulade. Det er jo simpelthen ren foræring.

Koster det noget? Nix, ikke altid – denne gang var det gratis, bare mød op ved lokalerne, bag kirken, når du er så heldig.

Kan jeg nå at opleve det? Ja, de har flere events hver måned. Hold øje på deres facebook under “begivenheder”.

Troldejagt, hele landet (bla. på Egholm Ø, Aalborg).

Hvad er det? Dygtige Thomas Dambo bygger trolde landet rundt, og har også været forbi Egholm – en lille ø i Limfjorden, som du kan nå til på under 10 minutter fra Aalborg Vestby. Og uanset hvor du bor, har du sikkert en trold at gå på jagt efter, ikke langt fra dig selv – se fx linket her om de trækæmper og trolde, du kan finde i by og land i fx Århus, Horsens, Mørke og på Amager.

Hvorfor er det fedt? Fordi du ikke bliver givet hele fornøjelsen. Du skal nemlig følge et digitalt kort med hints, som du henter, der leder dig på rette kurs (Se evt. Mig&Aalborgs anmeldelse hvis du vil vide mere og se, hvad du indlader dig på). Og så er Egholm både smuk og hyggelig – tænk sig at de stadig har gule rapsmarker halvvejs gennem november.

Koster det noget? Kun få håndøre for sejlturen over med Egholmfærgen. Du må også gerne tage cykel med. Andre steder i landet er det dermed helt omkostningsfrit.

Kan jeg nå at opleve det? Ja, hun stikker vist ingen steder, hende Trolde-Piil, og ej heller alle de andre.

Foredrag, Aalborg i 2. Verdenskrig, Historie Aalborg, streamet fra foredragssalen i Rendsburggade.

Hvad gik det ud på? Historie Aalborg/Aalborg bibliotek har valgt at digitalisere flere af deres foredrag, for en mere coronasikret oplevelse. Det valgte Lillesøster E, jeg og vores far at afprøve, med stor succes.

Hvorfor var det fedt? Fordi både billede og lyd fungerede helt optimalt, og der også var lidt klip og kamerastyring undervejs, samt vekslen mellem powerpointet og foredragsholderen – akkurat som sad du selv og lod øjnene vandre. Og så var han bare knalddygtig, ham der skulle formidle den aften.

Koster det noget? Nope, og hele landet kan se med.

Kan jeg nå at opleve det? Ikke dette foredrag, men hold øje med deres digitale platforme og opstøv det næste på enten Historie Aalborg eller Arrangementer, Aalborg bibliotekerne. De linker direkte når showet starter og der kræver kun et meget hurtigt hentet program.

Film, Witches, danske filmbiografer.

Hvad er det? En kultklassiker har fået en ny version, og det er altid noget der deler vandene. Selv kender jeg ikke originalen, og var godt underholdt af versionen her.

Hvorfor var det fedt? Jeg knuselsker alt hvad Roald Dahl har skrevet, som er blevet filmatiseret, og selvom den ikke når “Mathilda” og “Charlie and the Chocolate Factory” var den rigtig skør, skæg og eventyrlig – også selvom smukke Anne Hathaway er instrueret til at være en lille smule for skabet, men det ér jo børnekomik, og set med den vinkel, gør hun det rigtig godt.

Koster det noget? Ja, almen entré.

Kan jeg nå det endnu? Det ser sådan ud – tjek Kino.dk for at se hvordan programmet ser ud, i din lokale biograf.

Hvad er den sidste gode kultur-oplevelse, du har haft?

4 Comments

 • Mie

  Tak for anbefalingerne. Missede desværre Torbe Seskov.

  Lille rettelse; Øvig kostede 60 kr at høre og se, men stadig et “røverkøb” og rigtig godt foredrag

  • venterpaavin

   Han var virkelig skøn!

   Og tak for rettelse – jeg har bare kun set gratis arrangementer fra deres side, ligesom det jeg selv var til ej heller kostede noget – det er nok med at læse hver begivenhed efter, når man gennemgår listen, hvis man falder over noget interessant 😀. Jeg missede selv Øvig, da jeg ikke kunne den dag, men skimmede lige beskrivelsen af eventet lige da det kom op på facebook, og synes det lød rigtig spændende.

   God aften til dig!

   – A

 • Tine

  Haha, hov – sådan er det, når jeg læser flere ugers blogindlæg på én gang – I HAR jo været en tur på Egholm og hilst på fine Liv! Det er nemlig sådan en god udflugt, synes jeg – helt perfekt længde, og indeholdende både sejltur, natur og flot trold. Jeg er så vild med Thomas Dambo, men det er vist ikke nogen hemmelighed 😀

  • venterpaavin

   Hæhæ, det har vi nemlig!
   Jeg er også helt forelsket i Dambo, men det har jeg været siden jeg var 15 og han var med i hiphopbandet Fler’ Farver og senere Gimmick-hiphopgruppen Odense Assholes. Men det hænger jo ved, sådan som han går og charmer med sine troldekreationer, på sine (og mine) gamle dage 😂

   Jeg synes også udflugten var lige tilpas; ikke for hurtigt overstået og ikke for langtrukken 👌🏻💘. Og Egholm er bare skøn.

   – A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *