A,  der er altid noget at fejre,  lækkerier

Fastelavnsboller med fuldkorn, samt hhv. æble og skildpadde-fyld.

Søde Birgitte spurgte om jeg ville dele opskriften på mine fastelavnsboller, og faktisk havde jeg planlagt at ville lave et indlæg om dem, og var kommet fra det igen.

Så nu kommer det – bedre sent end aldrig. Jeg brugte lidt inspiration til dejen fra 3 steder på nettet og matchede det med, hvad jeg havde i skabene.

Fyld var lidt mindre tilfældigt – dog var marcipan klart et must og var indkøbt, til at spæde basislageret op med. Så herhjemme valgte at jeg lave to forskellige slags. En med ‘skovbær’marcipan og skildpaddechokolade, og en med æble, mandelsplitter og marcipan.

Er man mere til creme, syltetøj eller nutella, slår man sig bare løs der.

Fastelavnsboller ala A:

12-15 styk afhængig af størrelse.

25 gram gær

2,5 dl lunken mælk

2 æg

1 spsk sukker ( 5-6 mere, hvis du ønsker en sødlig bolle)

2 tsk. kardemomme

1 drys salt

3 spiseskefulde smør (med top). Olie eller becel kan sikkert også bruges.

500 gram mel ca. (her hvedemel og hvid hvede – ca. halv/halv – jeg endte nok med noget mere hvid hvede i, end egentlig planlagt. Gem lidt til udrulning)

Fremgangsmåde:

Opløs gær i det lunkne mælk, og tilsæt så smeltet smør, æg, sukker, salt og kardemomme. Pisk sammenhængende og tilføj mel løbende, uanset om du har røremaskine eller om bruger håndkraft. Æltes til den er blød, smidig og glat.

Lades hæve et lunt sted en time.

Forbered her fyld i mellemtiden .

Fyld:

Fyld 1:

75 gram marcipan

1 stor spiskeske smør

2 skefulde marmelade (her hindbær og solbær)

Evt. lidt sirup/honning – smag til.

1 chokoladebar med Toms Skildpaddebar

Fremgangsmåde: Rør marcipan, smør og marmelade godt sammen.

Hak chokoladen i grove bider – følg barens linjer, så ryger karamellen knap så meget ud. Tag det med ske fra skærebræt, og placer ovenpå skovbærmarcipanen, når du fylder på dejen.

Fyld 2:

75 gram marcipan

2 spsk hakkede nødder (valgfri)

Evt. lidt sirup/honning – smag til

1 æble

Vaniljesukker

Fremgangsmåde: Hak æblet meget fint i tern og lad det småkoge/dampe i 0,5 dl vand og vaniljesukker i et fem minutter til det er mørt. Hæld vandet fra.

Bland marcipan, smør og nødder.

Placer ca. 3-5 små æbletern på marcipanmassen, når du fylder på bolledejen.

På vej i ovnen:

Tænd ovn på 200 grader varmluft.

Tag din hævede dej og del i ca. 12 lige store stykker. Rul eller tryk dem flade til de ca. er 3-5 mm høje.

Læg en skefuld af marcipanfyld på midten og en lille teske æble eller chokolade, og luk bollen.

Jeg gør det ved at tage let fat i to paralelle sider dej og samler inden over fyldet, trykke dem sammen, gøre det igen med modsatte side, og slutteligt skubbe endesnipperne op, så dejen klistre sammen. Lidt vand på fingerspidserne, kan hjælpe, hvis det er for tørt. Og så på hovedet med lukningen.

Pas på, det ikke bliver for tykt, så bunden bliver meget tykkere end toppen. Jeg var ikke helt god, men tilgengæld sprak de ikke.

Efterhæv i minimum 20 min., gerne 40.

Pensel med pisket æg/mælk og bages i 12-15 min. Hold øje.

Når de er fine og gyldne, tages de ud, og afkøles. De pyntes herefter efter behov og ønske.

Dagen derpå boller, uden genopvarmning.

Skal de ikke spises med det samme, kan du med fordel lade dem blive upyntet i en pose, og lune dem let på brødrister eller i mikro, inden pynteri og lige før servering. Så er fyldet stadig mushy og lækkert, men det er slet ikke et krav – de dur også helt kolde 1-2 dage efter, som billedet indikere.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *