A,  snaksnak,  voksenpoints

Klimasvin – nogle gode ideer?

Flyrejser, cafeforbrug, smukke, langtidstransportede avocadoer, strømslugere i massevis i hjemmet, masser af nyindkøbte julegaver i glitrende papir og andet gøgl gør, jeg ikke kan sige mig spor fri for klimaskam.

Tilgengæld gør jeg mig også dagligt umage for ikke at gøre en masse af de små ting (i troen at det kompensere hvertfald en smule, for alt det jeg er for grisk til at undvære), som skulle give dråber i vandet, til et hav af fornuftige og velmenende miljøforbedringer.

Måske du vil byde ind med dine småtips og gøre mig endnu bedre?

Ting jeg/hustanden allerede gør:

Cykler eller går til alle ærinder indenfor 6-7 kilometer.

Bruger medbragte net, når vi handler ind eller shopper i byen.

Pakker opvaskeren og tænder aldrig for en halv fyldt maskine.

Opbevarer så vidt mulig mad i tupperwares fremfor poser, på køl og frost.

Kun benytter stanniol i tilfælde, hvor husholdningsfilm eller bagepapir ikke kan erstatte funktionen.

Bruger miljømærket vaskemiddel, undlader skyllemiddel og vasker alt tøj ved 30, pånær undertøj/strømper der i samlet flok med håndklæder, klude og sengetøj får 60.

Affaldssorterer rimelig nazistisk.

Panter alt, der pantes kan.

Udnytter, at Skægabens dejlige jobkantine hver dag sætter det af dagens nybagte brød og dagens varme ret + salater, der ikke er blevet spist i frokostpausen, frem kortvarigt kl. 13, til folk, at tage med hjem. Tager ingen medarbejdere det, ryger det ud. Så vi nyder derfor veltillavet, kokkeskabt mad 1-3 gange om ugen, helt uden at tænde komfuret eller hive kortet frem.

Spiser i reglen efter årstiderne, og spiser det der er købt op, uanset om det byder til ensformige måltider i et par døgn.

Reducerer særligt oksekød på menuen, og spiser gerne vegetariske måltider.

Smider max et par stødte tomater, en sjat mælk og en halv dl. pasta ud på en måned.

Laver gerne mad til flere dage, og derved spare strøm.

Gemmer alle rester, fra alle måltider og genbruger på ny.

Nyder ferie og udflugter i Danmark.

Har vandtønde til at vande blomster med og kompost i haven, som vi benytter os af flittigt.

Har sparepærer i hele huset.

Har PC, TV, Playstation, Xbox og AppleTV i spareskinne, der slukkes for strømmen på til natten.

Forsøger at købe kosmetik og plejeprodukter med færre kemikalier.

Har et markant lavt vand og varmeforbrug jf. gennemsnitstallene, trods daglige (selvsagt korte) bade.

Køber gerne ting brugt, men godt.

Bruger to-go kop og vandflasker i stål, til når vi har drikkevarer med ud af huset.

Tager gerne tog når vi skal til hovedstaden, eller jeg på tøsetur til fx Århus, Flensborg, Malmø og Hamborg. Og båd til Göteborg og Kristiansand.

Genbruger pæne gaveposer og gavebånd.

Frabeder høftligt os hvis der fx er et element på en brunchtallerken, vi ikke kan lide, for at reducerer madspild med et: “Gem I den i køkkent, til en der sætter mere pris på den end mig”.

Returnerer fejlkøb, og køber kun tøj vi bruger.

Forsøger at støtte butikker, fremfor at købe alt på nettet, og derved støtte lokalt, men også undgå emballage og posttransport.

Vælger klimakompenseret forsendelse, de steder vi kan, hvis ikke en net-ordre haster at få hjem.

Bruger tøj, jakker og tasker til det er slidt, og lapper gerne små opståede huller undervejs.

Forærer altid brugt tøj og brugte ting til Mission Afrika, Røde Kors, Frellsens Hær eller lign.

Kører i lille bil, med lavt brændstofforbrug.

Vander planter med overskudsvand fra vandflasken i tasken, vand i karaflen eller sjatvand fra elkedlen.

.. Og sikkert en håndfuld ting, jeg ikke kan huske lige på stående fod.

Hvad gør du dig ekstra umage med? Og hvor er du knap så god?

4 Comments

 • Ellen

  Ja, den er lidt svær, ikke sandt? Vi gør også langt de fleste af de mange gode ting, du har på din liste, med undtagelse af at vælge klimakompenserede forsendelser, tage kantinemad med hjem (men gerne, hvis vi havde den mulighed …), og jeg tager aldrig toget.
  Men.
  Vi rejser. Også med fly, for der er dæleme langt til Sydafrika med toget …
  Folk er holdt op med at grine ad mig, når jeg hælder vandsjatter i blomstervandkanden.
  De er også holdt op med at grine, når jeg lægger rene plastposer til (eget) genbrug. Når jeg genbruger gaveposer. Og mange andre ting.
  Problemet – hvis det altså kan kaldes et problem – er, at jeg i hele mit liv (og jeg er som bekendt gammel (var ung dengang vi (nej, de andre …) svinede allermest) har gjort stort set alle de spareting, velmenende folk og firmaer giver som “gode spareråd” i dag, hvilket gør det svært for mig at spare yderligere.
  Jeg synes du er meget miljø- og klimabetænksom, meget mere end mange jeg kender, så hatten af for dig. Du kan ikke gøre meget mere, og jeg kan ikke rigtig komme i tanke om noget at tilføje. Du kan roligt pudse din glorie.

  • venterpaavin

   Jeg vil heller ikke undvære at rejse – at hoppe ind i et fly omkring 2 x årligt, er min største luksus og det betyder meget for min livskvalitet, at opleve verden.

   Det kan jeg nikke genkendende til – vi har altid haft nogle meget snusfornuftige pædagogforældre, og da jeg var ung og på SU havde jeg også et superlavt forbrug og alle gode vaner kørt i stilling allerede. Det gør måske, man endnu mere føler, man ikke gør nok, når man egentlig følger de fleste gængse tips? Fordi, man gør som man plejer?

   For jeg ved jo omvendt også godt man kan få genbrugeligt bagepapir og plastposer, hjemmesyet køkkenrulle, hjemmesyede kaffefiltre, strikkede vatrondeller, som kan vaskes og at man kan handle steder, hvor man undgår emballage, ved at købe mel, sukker mv., tappet direkte fra montren og ned i med medbragte patentglas, og man kan også indføre total købestop af tøj, medmindre man ødelægger det. Så der er bestemt mere at putte på, men der er jeg alligevel for magelig.

   Men du har helt ret – mine daværende medstuderende/kollegaer grinede også engang, når man havde sit eget net med, bagte ting til fryseren eller når man havde den samme madpakke med 4 dage i træk. Det tror jeg slet ikke er så sært længere😄

   Vi pudser glorie i træk, vi to.

   – A

 • Charlotte (Uglemor)

  Ja, jeg er så også en af dem, der læser de der miljø- osv.-råd og tænker: “Det har jeg da altid gjort.” Nogle år på SU og med børn har lært os at spare og købe det, der står på huskesedlen, punktum.
  Og det, jeg ikke allerede gør, er noget, der kun virker i en storby som at købe ind i et LØSmarked – for det første er de vist lukket, og for det andet ville gevinsten nok forsvinde, hvis jeg rejste ca. 60 km hver vej for at finde ét.
  Vi flyver kun sjældent, som en gang hver 10. år eller så, toget er bedre 😉 (Hvis man ikke lige skal til en anden verdensdel, men det har jeg ikke været i mange, mange år – og den gang var det faktisk på vej, tog og skib).
  Genbrugeligt bagepapir har vi brugt i mange år, det er godt, hvilket jeg ikke helt kan sige om de genbrugelige kaffefiltre – men de kan jo være blevet bedre.
  Det eneste sted jeg bevidst er et ‘klimasvin’ er elpærer. Når jeg maler, tegner, strikker, … bruger farver i det hele taget … de der sparepærer… jeg kan ikke se forskel på gul/ hvid eller blå/grøn, så jeg har glødepærer mine to lamper.

  Jeg må vist også i gang med knofedt og pudseklud 😉

  • venterpaavin

   Du er flittig!

   Tog tager jeg til Tyskland og Sverige (evt også båd, når det gover mening), synes det er en herlig transportform, så det forstår jeg godt. Bil er jeg ikke så frisk på, for lider både af køresyge óg let motorvejsskræk, så en decideret bilferie, vil ikke lige være mig. Skægaben er opflasket på dem, hvis de skulle til udlandet i hans barndom, men ligesom mig, har han primært holdt ferier i DK i sine folkeskole år 😀.

   Fedt: Må få købt det bagepapir!
   Hvis jeg blot bager på det almindelige – ublegede – bruges det også flere gange, men det er jo slet ikke det samme princip.

   Lyder sgu som et fair kompromis med de pærer😂 At trevle om hver anden gang, når dagslyset falder, er ikke klimaet værd😉

   Ja: Gå du i sving!

   – A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *