A,  anbefaling,  bøger

Skæbnesfortællinger – 4 anbefalinger.

Jeg er de senere år blevet forfalden til skønlitterære skæbnes-fortællinger – eller – det er hvertfald, hvad jeg kalder dem.

Den type bog, hvor man som læser bliver flue på væggen i et mindre samfund, hvor flere folks nu- og fortid bliver flettet sammen, som historien bliver fortalt.

Og også selvom det ikke bliver et hæsblæsende eventyr, krimiklamt eller noget komplet nyskabende, så bliver jeg nysgerrig.

Faktisk er det netop charmen ved disse romaner – det er somom, de viser et lille hverdagseventyr, med alt hvad det bærer med sig. Akkurat som vi ser i de første sæsoner af Desperate Housewives – et hold normale liv på overfladen, der under overfladen har drømme, skeletter i skabet og møder personlige dilemmaer i hobetal. Og på kryds og tværs hænger de mange personers liv sammen.

Plots i disse bøger bygger tit på en periode på nogle måneder – max 1-2 års tid, men afsløre tit hemmeligheder der går år tilbage under undervejs – og ‘skæbnen’ sender både udfordringer, nye som glemte personer og hints, som ikke altid kommer i rette tid, for det blotte øje at se.

Det er tit sjovt, tragisk, hyggeligt, reelt og jordnært nok til, at man er lige dele underholdt og spændt.

Og netop denne nysgerrighed, gør at det næsten er helt umuligt, ikke at komme med et væld af ideer til en slutning. Hvem konfrontere hvem først? Hvad er der med hende naboen – hvorfor er hun så sær? Får han sin hævn? Bliver de venner eller kærester? Og opdager hun nogensinde, at det var ham?

Er det en genre du kender? Og har du monstro et rigtigt ord for dem?

I får hvertfald hermed mine favoritter inden for kategorien “En ræddi god fortælling”.

De er som følger:

Dem inde ved siden af – Roisin Meany

Denne bog emmer af overskud, og en fantastisk evne til at bevarer den røde tråd tydelig, gennem et bredt personkartotek på den lille villavej, man følger med i. Den ensomme, enlige mor Yvonne, det ulige, forelskede par, (hvor svigermor ihærdigt forsøger at infiltrere hverdagen) og Dan, som er nyligt forladt og på jagt efter en ny rumbo, og kun har katten som bevis på, at han faktisk var temmelig lykkelig, for kort tid siden. Den ældre værelsesøgende Steve bliver redningen for ham – og måske bliver Dan det, for andre. For selvom alle på vejen før kun har nikket over hækken, er dette året der ændre alt.

Tehuset på Mulberry Street – Sharon Owens

Endnu en sammenfletning af adskillige skæbner, der er aldeles veludført. Et tehus i byen bliver udgangspunktet for introduktionen af alle fortællings tilhører, og den daglige gang der, et holdepunkt for fortællingerne. Men overlever Tehuset mon, hvis ejernes ægteskab ikke gør? Og hvad med alle de andre, der kæmper mod fristelser og fortid? Måske, noget alligevel lykkes, at finde løsningen på. Der er heldigvis mange små, tilfældige ting, der kan gøre den store forskel.

Til månen og tilbage – Jill Mansel

I denne bog følger vi Ellie efter et dødsfaldet af hendes mand, og forsøget på at genskabe sig selv.

På denne rejse falder hun i armene på flere forskellige skæbner, der har ligeså meget brug for hende som hun har for dem – også selvom hun får nok at se til med ex-popstjernen Roo som nabo, sin nye chef og sin svigerfar, som ellers virker til, han har det hele. Det er en historie der både levner smil og grin oveni alt det hårde, og det synes jeg generelt Jill Mansel altid formår at balancere i sine romaner.

En bid af lykken – Roisin Meaney

Endnu en af Roisins værker, som igen rammer hovedet på sømmet. Her er ny-singlen Hannah blevet forladt af Patrick til fordel for en ung massør, og står tilbage med sin butiksåbning og uden hjem. Hun vælger at flytte ind hos sin barndomsven Adam, hvis raffinerede storbypige af en søster, også afligger byen et besøg. Og hun er vældig opsat på at skabe lidt ravage, og med massør-pigen som veninde og en stilling som sekretær hos Patrick, kan hun ikke dy sig for andet.

I mellemtiden forsøger Hannah og Adam at hutle sig gennem datinglivet, og i byens kroge sladres der om dem hver og en – familiernes ældre generations reaktioner, er det tydeligvis ikké til at undgå konfrontationer med.

Psst.. Alle bøgerne kan læses/høres gratis via e-reol appen.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *