A,  afslapning,  antivoksen,  der er altid noget at fejre

Uhygge på forskud – et kig i Dukkehuset på en mørk og regnfuld dag.

Så er det i dag, der ringer ind til Halloween, og for mig at se, er det om nogen en højtid, der deler vandene hos vores generation, der ikke er opvokset med det, som en almen tradition. Enten synes man det er latterligt og amerikanskt at følge trop, eller også synes man, at det bare er lidt hyggeligt, at have endnu en anledning til, at lave tema-dag over et koncept.

Selv kan jeg sagtens sympatisere med gruppe 1, selvom jeg mest på den sidste. Men det er måske fordi, at jeg gik jeg i klasse med en pige, som var ny på skolen og fra første færd holdte ‘Halloweenfest’ hvert år fra 4.-9. klasse af (lang tid før supermarkederne svømmede over af pynt, og der var kostumer at købe i anledningen på internet eller i Fætter BR).

Det var total eksotisk med den idé dengang, og “vildt godt fundet på” med sorte sække på bordene, stearinlys over alt, rød sodavand med “blod”-mærkater og udskårne græskar, som vi alle følte at hun, og hun alene, havde opfundet. Frygtede dog altid raslerunden, da absolut ingen kendte til Halloween de gange vi var afsted, men husker at folk var vildt søde til at bakke op – det var dengang folk havde et par kroner i kontanter liggende, uanset hvad. Husker særligt, vi blev inviteret ind til kage hos et ældre ægtepar, der alligevel havde deres børn til aftenskaffe. Det var både en kende sært og umådelig sødt, og vi fik forklaret hele billedvæggen i stuen, før vi fik takket af og begav os hjem til uhyggen.

De fester har gjort, at det på en måde har en barndomsklang hos mig, selvom de færreste i 1999 ,holdt den slags børneevents, mig bekendt.

Derfor havde jeg også synes, at det var vældig hyggeligt, da Skægaben her i oktober annoncerede, at han gerne ville forsøge at skære græskar i år, og jeg købte gladeligt ind på den næste handletur. Denne beslutning mundede så temmelig spontant ud i en “Halloween før tid”-dag, sidste søndag, hvor vi begge var hjemme på samme tid og ingen planer havde – det sker vitterligt aldrig. Men vi var begge rendt ind i en aflysning, aftenen inden, sådan ud af det blå. En borger kom hjem fra sygehus og vi skulle derfor bruge en mand mindre mand i aftenvagt (da ingen skulle ledsage vedkommende derude), hvorfor jeg fik foræret fri fra bostedet, og Mandeholdet havde måtte aflyse en mini-polterabend pga. det nye forbud. For søde Mette havde lige strammet coronagrebet, og da vejret ligeså ubønhørligt opfordrede os til at blive indendørs, måtte vi finde på noget.

“Hvad så egentlig bedre at gøre, end at gribe det græskar og få en hyggelig dag ud af i morgen?” blev vi enige om, da vi 23.30 mødtes under dynerne, efter min aftenvagt var slut. Vi skulle da holde wannabe-Halloween, skulle vi.

Og som sagt, så gjort.

Dagen forløb således:

Hvor jeg ved en 10 tiden stod op. Halvgroggy observerede jeg grå himmel og hvad der skulle vise sig at være heldagsregn – ikke ligefrem min favorit. Men hey, det var jo selvvalgt Halloweendag. Et morgenbad kvikkede mig heldigvis op, og jeg sluttede mig til Skægaben i stuen (der sad og ondulerede spejlæg og så Sci Fi, iført pyamas) hvortil jeg gik i gang med at fikse min morgenmad, samt en playliste for dagen. Der var Spotify leveringsdygtige med en god en af slagsen.
Herefter gik Skægaben stålfast igang med “projekt græskar”. Han havde fundet et billede på nettet af udvalgte figur, tegnede op og var således igang.
Som tilskuer til kunst-processen fik jeg pludselig en lys idé, som jeg så Skægaben flå hjerneskalpen af græskaret, og gik køkkenskabene igennem. Mon ikke vi havde indgredienser til noget, der kunne blive en improviseret græskarkage? Det havde vi, og med et par knuste ingefær/nellike/kardemomme-kiks, kanel, revet æble og bagt græskarpuré, var der inden længe en duft af krydderkage i luften.
Se da lige der! Oogie fra Nightmare before Christmas dukkede pludselig op – ond og kagesulten. Synes den er så fin lavet, og Skægaben var ej heller så lidt stolt.
.. Heldigvis ville han dog gerne dele kagen, ham Oogie, og vi sank ned i sæderne til dagens første film, nemlig Hocus Pocus – husker I den? Både den og kagen vakte glæde.
Efter filmen indså vi dog, at vi nok hellere måtte igang med de “pligter” som vi havde planlagt at nå, før vi skulle have været afsted denne dag. De ordnede næppe sig selv i mellemtiden, så køkken massakren fik jeg ordnet, mens Skægaben fik et bad. Dernæst gik Skægaben gik igang med at male skur, og jeg gav en hånd med en lille times tid. Det var nu temmelig hyggeligt med de trommende dråber, for under carporttaget var der lunt, og frisk luft er altid skønt.
Vi brainstormede her ogsånfilmideer til senere – både Gremlings, Adams Family, Casper the Friendly Ghost, Sweeny Todd og Ghostbusters var på tegnebrættet.
Mere skulle dog gøres og mens han malede videre, gik jeg således rundt og tømte køkkenhaven, for hvad der stod tilbage – dejligt, med et lille lager. I køkkent fik jeg samtidig gaflet mig lidt at spise, mens Skægaben knoklede færdig.
Herefter gik jeg igang med at pakke en lille “november advents-kalender” ind til mine forældre – der føles alt for lang tid til jul, og tænkte at en lille, fjollet ‘morgenmads’-pakke hver søndag, ville være en hyggelig opvarmning til december. Så nu kunne den stå klar til, at min far skulle komme torsdag, hvor den kunne komme med hjem.
Så var malermesteren også i mål. Sulten som en løve, stak Skægaben derfor afsted mod Raw, og kom hjem med et solidt rov. Allerede om formiddagen besluttede vi os for at skulle ha’ junk, og den slags ideer bliver man aldrig træt af. Og med lidt god vilje, ligner fritter jo børnefingre med blod, ikke?
Og så var det desuden endelig tid til at sætte Nightmare before Christmas på, og Oogie lampen kom med over i dagligstuen for at se med.
.. dagens sidste Halloween indskydelse blev, at vi naturligvis måtte drikke blod, da vi satte Hotel Transylvania på bagefter. Det var jo næsten obligatorisk! Så frem røg en flaske rødvin, at slutte aftenen af på, i selskab med alle de fantastiske figurer i det univers.

Perfekt uhyggelig hyggedag, hvis du spørger mig.

Hvad med dig: Skal du lave/har du lavet noget Halloween-præget her i år?

6 Comments

 • Ellen Nielsen

  I har godt nok gjort meget ud af det 🙂
  Jeg er med på den så langt, at jeg pynter lidt op ude foran ved vores hoveddør med græskar i forskellige størrelser og farver + et par potter med blomster i efterårsfarver. Det er så det for mit vedkommende – men det har taget mig nogle år at gå fra at synes det er noget værre pjat og over til at synes, at det er da meget hyggeligt at gøre noget ud af det.

  • venterpaavin

   Haha, jeg takker – der var jo sådan set kun købt et græskar, og resten blev improviseret hen ad vejen, men det blev da hæderligt temamæssigt 😄

   Lyder hyggeligt og flot med pynterierne – jeg har også i mange år både forbandet Halloween og Valentinsdag langt væk, men er ligesom du også gået over til, at se hyggen i det, selvom det ikke behøver at være det helt store showoff stykke eller noget i den dur 🙂

   – A

 • Janet

  Græskarsuppe er hvad jeg kan svinge mig op til. En uhyggelig film er også OK. Uden småkravl i huset er vi ikke hoppet på traditionen. Til gengæld er alle kvarterets børn med på det værste. Og deres forældre. Det er altid uhyggeligt at lufte hunden sent, for der stikker blodige ben og arme ud af bilers bagagerum, hænger kæmpeedderkopper i træer og hække, ligger afpillede kranier i bede og flyder blod overalt. Det er lige før jeg er i tvivl, om ikke der skal ringes til politiet…for en sikkerheds skyld.

 • karoline hughes

  Det er alt for lang tid siden, jeg har læst blogs, sådan ordentligt, men hvor er det bare rart. Min blogloving er gået ned og vil ikke installere igen. Men så må man jo bare søge på dem.. Og det blev et hyggeligt gensyn. Sikke et dejligt efterårskig i dukkehuset <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *