antivoksen,  der var engang,  fest fest fest,  fortællinger,  VinSvin

10 facts fra de tidlige teenageår.

Jeg husker selv bedst, fra de første par teenageår:

A (født 1990): At have “konfirmation” som evigt taleemne, hvor fedt det var at skulle til den første skumfest “inde i Aalborg” og at det værste der kunne overgå en, var at miste sit klippekort, så livlinen til byen blev cuttet – havde nemlig ikke råd til en nyt, og mine forældre gav ikke ved dørene, når man havde dummet sig. At være 13-14 årig var lidt magisk og lidt svært, og man havde virkelig sig selv på hjernen. Husker også, at mine lærer i 7. klasse forsøgte at holde et møde med mine forældre og en venindes, fordi vi hørte Marilyn Manson, havde lånt en bog om Wicca på skolebiblo og “gik til fest med nogle inde i Aalborg” – det mente de ikke, vi kunne ha’ fået lov til. Så blev man jo satanist! Det har mig og mine forældre grint meget af siden – de viste altid hvor jeg var, og jeg var generelt en ret stilfærdig teenager.

K (født 1986): At jeg følte mig utrolig voksen og utrolig lille på samme tid. Jeg synes jeg var så klar til mere medbestemmelse, og på samme tid, så kunne jeg kravle i et musehul, så snart der blev krævet for meget af mig.

Alt var nyt og spændende – og jeg led til tider af den vrangforestilling, at om jeg var ganske særligt, og at ingen nogensinde havde haft det præcis, som jeg havde det i pågældende øjeblikke.

Det fedeste du havde i din gaderobe var:

A: Ufobukser der var købt for et par år tilbage, som var stadig smarte lige op til komfirmationstiden. Senere kom en tanktop med nogle tyl-ærmer, der passede perfekt til mine ‘lavtaljede med svaj 2004-jeans’ fra Sisterspoint og bæltet med similiesten .

K: Hvide Ufobukser, Diesel-cowboyjakke og convers-sneakers i lyserød og hvid.

Sminke, jeg gik med, bestod af:

A: Mascara til hverdag, og ált det, jeg kunne lokke 17 årige søster K til at smukkesere mig med, fra hendes arsenal, når man skulle til hall- eller privatfest. Helst noget med hvid glimmer i øjenkrogen, bambivipper og lipgloss.

K: Umiddelbart gik ikke fast med sminke, men til fester fik den en over nakke den hvide eyeliner, den pink rouge og tons tung mascara. Og måske er drys af de der løs-glimmer-øjenskygger fra Gosh, som jeg samlede på.

Beauty-favoritterne var:

A: Fructis-shampoo og skum, Cool Water parfume og Gosh deo – det var det K havde lært mig, var bedst.

K: Sådan noget hairpaste fra Fructis, Cool Water parfume og en rød læbepomade i en lille grøn æske, som jeg virkelig ikke kan huske mærket på.

Min første “rigtige” kæreste hed:

A: Mads. Han var 14, rigtig sød, havde et skateboard og altid en flaske husholdningssprit i eastpack’en, så han kunne sætte ild til hvad som helst – ikke bygninger og dyr, men fx en basketbold, ens matematikbog eller en kantsten. Det var lige sagen, når man var lige var fyldt 13, åbenbart.

K: Mathias. Vi var 14-15 år og kendte hinanden igennem en fælles veninde. Han var rødhåret, næsvis og vild med alt der bare lugtet en lille smule af hiphop.

Mit 14 årige jeg, havnede i diskussioner med forældre, når:

A: Der skulle støvsuges i weekenden og det var SÅ hårdt/kedeligt/pisseirriterende, at vie 20 minutter af dit liv til det, nu hvor du “faktisk også tog af bordet hver anden dag” og “der faktisk var mega mange gryder i torsdags”. Havde jeg så glemt at sætte støvsugeren på plads bagefter, at pakke muggent idrætstøj ud, eller brugt min taletid op lynhurtigt, synes jeg at en reprimandé var virkelig urimelig. Men ellers så husker jeg intet oprør eller skæld ud generelt, og jeg brugte gerne tid med min familie. Jeg måtte desuden stortset alt, jeg havde lyst, fordi det som regel var “fortæl hvor I er i aften, tag hjem, når de andre gør og følges hvis I kan. Skal der køres, finder I selv en løsning, med de andre forældre”, drik dig ikke så fuld, at du bliver dårlig” og “sig, hvorhenne du sover, inden du tager afsted, hvis du ikke kommer hjem”, der var kravene. Det synes jeg var fair. Havde en Nokia 3310 det meste af folkeskolen, som tit slet ikke kom med ud af døren, så det var blot lidt info inden afgang, vi kørte med derhjemme.

K: Alt, der involverer oprydning/rengøring, ophæng af våde håndklæder, at lave sine matematikaflevering, at tømme sin madkasse/idrætspose, at smide tøj til vask og ikke at miste alle sine sorte strømper.

Det første, jeg lærte at drikke var:

A: Hvidvin af den billige slags – breezers var lige kommet året før jeg fyldte 13, og hittede kollosalt, men jeg kunne ikké lide dem – dertil kom, at de var hundedyre. Liebfraumilch til 17 kroner blev min redning.

K: Hot’n’sweet – mon det staves sådan? Ellers hed det vist bare Sorte Svin, når vi hjemmelavede det med tyrkisk peber og vodka.

Jeg troede, jeg skulle blive:

A: Pædagog. Allerhelst på børnehjem.

K: Frisør. Elsker at sætte klippe, farver og lege med hår. Samlede på frisørblade i mange år og nåede sågar og at tage grundforløbet ude på teknisk skole.

Mit 13-14 årige jeg brugte helst tiden på:

A: Ugentlige veninde-besøg provinsbyen rundt, hvor det mest var noget med at stalke folk på Arto, se Gilmore Girls, holde videomarathons med lejede film, tage i ungdomsklub og købe 10 kroners toasts, og gå lange ture, hvor forældrene ikke kunne lytte med på alt sladderen.

1-2 gange om ugen, gik turen så 12 kilometer ind til Aalborg hvor min bedste veninde boede. Vi var dog ikke hjemme længe af gangen, men gik ind for at kigge i butikker i gågaden, eller tog ud for at mødes med vennerne på børnehave- og folkeskole legepladser efter lukketid, eller inde i Kildeparken, bare for at “hænge ud” i flok. Vi lavede slet ikke ballade, tværtimod – vi var bare for mange, til at nogle ville kunne lægge hus til. Der blev mest etableret grineflip, kigget på drenge, grillet hvidløgsflutes på engangsgrills, drukket sodavand, eller en øl og på en heldig dag, kørt rundt i efterladte indkøbsvogne.

Da jeg ramte 14, flyttede K så hjemmefra og veninden tog på efterskole, og der blev Aalborgturene vekslet til besøg hjemme hos hende, hvor jeg gerne kunne bosætte mig det meste af weekenden, når hendes daværende kæreste var hos nogle venner.

K: Sådan noget har jeg vildt svært ved at huske, men jeg husker det som en tid, hvor veninderne var det vigtigste.

Jeg havde en sød flok veninder, som jeg elskede at være sammen med. Vi så film, gik i ungdomsklub, shoppede, gik til hallfester, snakkede med drenge, ledte efter ballade og dullede rundt – altsammen med en kæphøj selvtillid (ledsaget af en ligeså stor usikkerhed), som kun 13-14-årlige fjante tøser kan mønstre.

Kæft, hvor var alt dog spændende dengang!

Jeg sang med på _____ til privatfesterne:

A: Ufattelig meget The Voice, sat på fra fjernsynet – den kanal var ret ny der, og de der havde den store TV-pakke, tændte bare for det til festerne. Ellers stod den på brændte cd’er med “Festmusik” hentet ulovligt fra Kazaa, eller “Absolute music”-hits. Computere på børneværelserne var kun få forundt, så playlister fandtes ikke rigtig.

K: MTV pop ala Eminem, Pink, ‘N sync, Backstreet Boys, Destinys child og hvad der nu ellers var på mode.

Det fedeste på TV var:

A: Scrubs, SATC og Gilmore Girls. Fulgte ikke med i noget af det, men det var det jeg håbede var på, når man tændte.

K: Beverly Hills. Husker ikke meget fra tv ellers dengang. Tror ikke vi så så meget af det, eller har jeg fortrængt det.

Jeg drømte om:

A: At blive voksen. Sjovt, som det altid virkede som en uopnåelig luksus.

K: At kunne bestemme over min egen tilværelse. Jeg var allergisk overfor, at blive bestemt over, og det lidt jeg faktisk stadig en smule af i dag.

Hvad husker du bedst fra de år, da du var 13-14?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *