A,  anbefaling,  snaksnak

Kold Krig.

I tirsdags var jeg for første gang forbi Thingbæk Kalkminer, som vi ellers ofte har passeret når vi har kørt gennem Rebild – gerne for en gåtur eller et slag minigolf på den fine bane ved Rold Storkro.

Idag var det pudsigt nok ikke for egentlig at besøge hverken miner eller Rebildcenteret, som vi så tit har talt om, men fordi de havde et virkelig fint arrangement på programmet. En lille og temmelig anderledes bid Danmarks historie, om Camp Century på Grønland, både belyst fra historisk og klimamæssig side.

En rigtig interessant aften, hvor man blev suget helt ind i emnet og med både sandwich-traktering og kaffepause med riglige mængder kage, var vi både interlektuelt og kost-mæssigt vældig forkælet.

Utroligt, det ikke kostede os en øre, men blot var noget vi kunne få, efter først til mølle-princippet.

Selv skal jeg både have set DR dokumentaren om Den Hemmelige By Under Isen, Camp Century og høre Manden Uden Skygge på podcast, der beskrives således af DR: I tre afsnit går P1 på jagt efter ny viden om Camp Century. ‘Manden uden skygge’ er et stykke dansk koldkrigshistorie om hemmelige notater, en fejlbehæftet atomreaktor på dansk jord og en potentiel miljøkatastrofe, der lurer under indlandsisen.

Det kan kun blive et spændende supplement, ovenpå alt det, vi fik indblik i på denne dag.

Vigtigste pointe var dog, at mod al forventning, vil der ikke – hvis klimaet går sin gang som hidtil, uden heftige uventede udsving – vil udslippe en forfærdelig masse hverken PVC, olie eller atomaffald ud, før det er nedbrudt.

Udover de mange kommende klima-arrangementer, som Rebild Kommune har lagt i kakkelovnen til, var der også en del som selve RebildCenteret (se her) har på programmet, som jeg synes, lyder spændende.

Så noget tyder på, det vist ikke bliver sidste gang, vi lægger vejen der forbi – det lille sneakpeak vi fik i pausen på Kold Krigs-udstillingen gjorde mig straks varm på, at vende tilbage i løbet af sæsonen.

Det er altid dejligt, at have noget godt på tur-listen, at glæde sig til.

4 Comments

 • Karin

  Denne fortælling i der har fået et bid af, er så vigtig at forstå her i nutiden, alt dette hænger sammen.

  Jeg tager lige tanken om krigen i Ukraine. Der er både tanker om dialogen og om oprustning. Hvorfor jeg normalt vil sige dialogen, og har skiftet til at vi desværre må opruste, ligger tilbage til både 1. og 2. Verdenskrig, Det var jo ikke muligt at lave aftaler med Hitler, og ja, er Putin ikke lig Hitler, hm. Hvorfor var der den kolde krig, tænker her øst/vest problematikken, er der ikke noget i den nuværende krig hvor vi kan drage paralleller? Jeg kan se dem, og tænker der er andre der kan.

  Derudover kan vi af fortidens synder, lære og forstå, hvad vi kan gøre for at få styr på klima/miljø. Jeg vil godt vækste hvis vi taler vedvarende energi uden forssile brændstoffer, genanvendelige materialer mm. Jeg vil ikke vækste hvis det går ud over vores klode, miljø, klima. Jeg kvier mig ved at jeg ikke kan se noget på min 32″ tv skærm, den er godt nok 15 år gammel, men den virker, dog ved jeg der er brug for et nyt. Mon det kan holde så længe? Jeg vil også kæmpe for min IPhone XR kan holde mange år endnu. Batteriet holder en hel dag, hvis ikke der konstant er lydbog i ørene 🙂

  • venterpaavin

   Tak for dine tanker, hver og en. Det er utroligt at tænke på, der kan drages paraleller til den nuværende situation.

   Jeg er helt med på at vækst vs. klima må give sig selv. Jeg holder af genbrug og af at ting kan strækkes, også når de måske ikke er smarte mere – også ens iphone. Jeg har kun købt en selv – resten har jeg arvet fra min kæreste, for han får ny på job hvert andet år.

   – A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *