A,  anbefaling,  bøger,  jeg elsker det,  K

Audible eventyr

De finurlige og charmerende

Eleanor Oliphant har det helt fint

Gail Honeyman har skabt en uforglemmelig karakter i Eleanor Oliphant. Hendes skæve og finurlige personlighed gør hende både hjerteskærende og morsom på samme tid. Forfatteren har formået at tage denne aparte karakter og ført os ind i hendes verden med en sådan charme, at man ikke kan andet end at elske hende.

Eleanor Oliphant er som en skattekiste fyldt med underlighed og hjertevarme, pakket ind i et kynisk ydre. Det hele tager en drejning, da Eleanor tilfældigvis krydser veje med Raymond, den kluntede og uslebne IT-fyr fra hendes kontor. Sammen bliver de vidner til en ældre herre ved navn Sammy, der er styrtdykket på fortovet. Ud af dette uventede møde spirer et usandsynligt venskab langsomt frem. Raymond viser sig at være immun over for Eleanors direkte og til tider uhøflige opførsel. Takket være Raymond begynder Eleanor at se verden fra en helt ny vinkel og lærer at åbne det forrevne hjerte, som hun så længe har forsømt at lade hele.

‘Eleanor Oliphant har det helt fint’ skaber en stemning, der er dybere end blot ordene på siderne. Den udforsker Eleanor’s skjulte hemmeligheder og traumer, der præger hendes liv og kaster en særlig atmosfære over bogen. Hendes uudtalte melodi af sorg og overlevelse giver bogen en særlig stemning, der efterlader læseren dybt berørt. Eleanor Oliphant er ikke bare en karakter i en roman; hun er en ven, en man holder med, og en, man ind imellem sender en tanke, selvom man ikke har læst bogen i flere måneder. En uforglemmelig læseoplevelse, der vil efterlade et varigt indtryk.

I fortællingen “Afslutninger” introduceres læseren for den lettere akavede og menneskesky Sarah, i en hjertevarm, melankolsk og humoristisk fortælling om livet, når det ikke går, ligesom man venter.

Sarah har nemlig fundet sin helt egen løsning på, hvordan den slags skal håndteres – fortiden skal gemmes forsvarligt ned i en gammel hatteæske, livet skal tales efter munden og meningen med dagene skal findes i, at afslutte små ting for afdøde mennesker, der aldrig fik nået at drikke kaffen, læse den erotiske novelle eller samle det gigantiske puslespil, før de tog herfra.

Dog vil skæbnen Sarah anderledes, og netop som hun har lullet sig ind i en verden af trygge ritualer og forsvarsmekanismer, står verden på spring til at udfordre hendes stilfærdige levevis. Meget modvilligt, men med stor charme, mod og blødende hjerte, kommer hun ud på sit livs eventyr, i selskab med en flok nye bekendskaber, såvel som gamle kendinge fra hendes liv.

Sarah’s historie bygges langsomt op i en del flashback fra hendes barndom, sideløbende med den nutidige fortælling, og lidt efter lidt, får du som læser viklet dig ind i Sarah’s fortid, som ellers har været gemt og glemt i lange tider. Det er dér nerven sidder, den nerve som giver bogen så meget væsen, at du får svært ved at slippe den.

“Afslutninger” er en bog med ufattelig meget på hjerte, som bringer mange grin og hovedrysten, men som også tager fat der, hvor livet gør ondt.

En virkelig perle af en debutroman.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *