A,  anbefaling,  bøger,  fortællinger

3 boganbefalinger, fantastiske småerindringer.

Nok går der halvlang tid mellem boganmeldelserne, men sluger som altid et par bøger om ugen – både på manuel og lydmæssig front.

Derfor tænkte jeg, at jeg lige ville strikke nogle af mine seneste afsluttede værker, som har gjort indtryk.

Som jeg nævnte i mit seneste tema-bogindlæg (Mine anbefalinger, selv biografier), er jeg på mine “gamle dage” blevet svært glad for erindringsbøger. Både biografier, men særligt dem, med spredte fortællinger, fra forskellige sociale lag og forskellige udgangspunkter.

Måske fordi, de minder mig om min barndom, hvor Tudemarie, Børnene i Bulderby, Det Lille Hus På Prærien og Glaspusterens børn, vakte stor glæde – at høre om levevilkårene fra “gamle dage”, at vide at sirupsslik kunne fåes for en øre, at lærene delte håndmadder ud for et godt ord, og at man kunne få vanter, som ens eneste julegave, var til stor fascination.

Netop samme forkærlighed for at se historien, teknologien, lovene, mulighederne, sundhedsvæsnet og jargonen udvikler sig, finder jeg stadig i mig selv, og derfor er det netop disse tre bøger, der har ramt mig i hjertet.

Alle kan desuden findes på manuel/lyd på e-reolen, ganske gratis.

Jeg anbefaler således varmt:

Denne sag er både sjov og ligetil, at gå i gang med og handler i al sin enkelthed om barndomsminder. 15 kendte, såvel som ukendte mennesker giver hver sin mini-fortælling, om deres barndom. Aldersspændet mellem fortællerne og valg af historier de bidrager med, er vidt forskellige, hvilket bevidner om at “den gode barndom” kan være rigtig mange ting. Meningen med bogen er at mindes og reflektere over ens egen barneliv og måske man kan trække tråde til den, eller genkende de ældre generationer i ens families fortællinger, bogen gennem. Med andre ord, en rigtig hyggelig affærre.

Denne bog har jeg allerede læst mere end en gang – for en tur gennem høretelefonerne har den også fået.

Bogen er et fantastisk kartotek over en række kendte mennesker’s afgørende øjeblikke i deres liv. Alle har bidraget med en enkeltstående oplevelse eller periode, der ændrede en faktor i deres tilværelse/opfattelse, og som forandrede, eller formede dem og deres liv. Det kan være alt fra fortrydelsen over den dans, man aldrig tog med sin far, betydningen af en lærer der viste tillid, da man sluttede fred med sine forældre, eller da man overvandt sygdom, man troede ville koste en livet.

Alle krummelurer i tilværelsens tilfældige løbebane, kan have enorm betydning for hver enkelt, og det er derfor en enorm opløftende og kuldegys-givende bog, hvor ærlighed og selverkendelse, er i højsæde. Man kán kun lægge den bog fra sig, et rigere menneske.

Før prævention og ønskebørn, var der det, vi i dag kalder “De store årgange”, nemlig dem, hvor børnene blev født i massevis. I året 1946 nåede Danmark toptallet 96.111, og det er der kommet en masse dejlige folk ud af, som fortæller om deres liv og opvækst i denne bog – lige fra vugge til grav. Bogen er lavet til generationen og deres nærmeste, og er ment som en samtalestarter til datid, nutid og fremtid, mennesker i mellem.

Forskellig er den dog fra de to andre ved, at der er små historiske facts ind i mellem, som binder det hele rigtig fint sammen. Særligt er den tidslinje, der bevidner om hvilke historiske begivenheder, der finder sted undervejs og opfindelser der ser verdens lys, et virkelig godt billede på, hvor meget årgang ‘46 har måtte følge med tiden. Sikke en udvikling! Dertil følger også et spørgeskema, som man kan lege med, med sin familie, hvor man kan dele små historier fra sig selv, hvilket er en charmerende og sød idé – særligt fordi den ældre generation, såvel som den yngre, kan overraske hinanden.

Bogen er let og lige til at gå til, og med en rigtig velskrevet og velovervejet indledning og epilog, bliver man fulgt helt til dørs.

***

Hvad med dig? Har du nogle hits i kategorien, du vil anbefale mig? Så giv lyd i kommentarfeltet, jeg vil elske at få nogle gode bud.

(Ps. Er du til flere anmeldelser? Tjek vores kategori “bøger” lige her, og du vil kunne finde alt fra enkelt-anmeldelser til tema-indlæg om “fem bøger, jeg aldrig bliver træt af”, “skæbnesfortællinger, “5 bøger jeg ville ønske, jeg selv havde skrevet” og meget mer’)

2 Comments

 • Lene

  Tak fordi du udfordrer mig på min manglende lyst til netop den genre. Måske skulle jeg prøve, det lyder hyggeligt og inspirerende til måske slev at dykke ned i egne historier.
  Er det på e-reolen at du har lyttet eller har du abonnement på andre e-bøger/lydbøger?
  God søndag til jer 🙂

  • venterpaavin

   Hvor er du sød Lene, det er jeg glad for, at du overvejer at gå i kast med herefter 😀 Som der står i indlægget, har jeg haft gang i dem alle på e-reolen, men bruger du andre apps, kan du evt søge efter titlerne der 😀
   God søndag til dig også.

   – A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *