A,  anbefaling,  opskrift,  snaksnak,  Uncategorized

Kartoffelsuppe med laks, dild og spidskål.

Idag hvor stormen raser med 25 m/s og stilheden rammer storbylivet’s gader, tænkte jeg at det var på tide med en lille opskrift at varme sig på, når nærvær med de nærmeste, er på planen, for langt de fleste.

Retten her opstod tilfældigvis, da jeg havde et par laksefiletter i fryseren, og få dage forinden var faldet over Piske’s finske laksesuppe. Som altid kører jeg alt på gefühl og på, hvad køleskabet rummer, og med kraftig inspiration fra ovenstående kom jeg frem til en virkelig god, velafbalanceret og cremet suppe, med meget få, men velvalgte indgredienser.

Vi tømte gryden to sultne personer (med to absolut fine portioner til hver + brød ved siden af), men er man knap så sulten, er velsagtens til tre – og ellers kan man naturligvis bare gange op.

Du skal således bruge:

Kartoffelsuppe med laks, dild og spidskål.

2-3 personer

250 gram rå laks.

1 porre (eller to små løg).

5-6 mellemstore kartofler.

2 mellem gulerødder.

2 håndfulde snittet spidskål eller lignende ala hvidkål, revet pastinak/knoldselleri.

2 dl fløde, efter eget valg.

1 potte dild. (Er du til persille, går det garanteret også godt dertil.)

Salt, peber.

4-6 dl vand (til det dækker), evt. ink. grøntsagsboullion, hvis du som jeg, lige havde en på lager.

Evt. Flute, grovbrød eller salat, som tilbehør.

Fremgangsmåde:

Skyl og snit det grønne (porre, gulerod og kål) fint, og svits det af i becel/smør, samt salt og peber (pyt med skræl på gullerødderne, det er spild af gode vitaminer, at smide dem ud, for de bliver søde og bløde som smør).

Skrub derefter kartoflerne let, skær dem i 0,5 mm tykke skiver, og lad dem dumpe i. Hæld dernæst bouillonvand på, lige til det dækker råvarene.

Lad det simre med god varme i 15 ca. minutter – rør gerne en gang eller to.

I mens skærer du laks ud i mundrette bider, klipper persille i småstykker, og varmer ovnen op, hvis du, som vi, serverer brød til.

Efter de 15 minutter tilsættes fløden, laks, dilden og et gedint skud salt og peber, efter smag og behag, og i løbet af få minutter på højt blus, er suppen færdig.

Velbekomme!

Hvad spiser du i aften?

Jeg er en af dem, der passer udsatte borgere, så jeg skal afsted med ma’pak under armen – gullash med bacon og kartoffelmos fra mine forældres køkken – som jeg fik med hjem igår. Så dét bliver skønt, at sætte tænderne i, endnu en gang.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *