A,  kloge ord,  lækkerier,  opskrift

Irsk stuvning med et cremet twist.

Irsk stuving, sønderjysk kålgryde, airsju – kært barn har mange navn.

Retten er en jeg første gang stødte på, da Spise med Price for en årrække siden, lavede en serie med egnsretter, og siden gik den i glemmebogen.

Jeg har dog flere gange på job tilberedt irsk stuvning, og blev for nylig gjort opmærksom på, at det faktisk er det samme. En beboer på bostedet kunne berette, at irske folk bragte den til Aabenrå, og da lam ikke er det vi har mest af, laves den her til lands med god, dansk svin i stedet. Vi spiser den desuden herhjemme med rugbrød, ligesom til mørbrad ala creme og skipperlapskovs – irene ved jeg så ikke, om har gjort det samme.

Der kan man bare se!

Jeg har selv sjusset frem til min egen version, frit fra hukommelsen og tilsat et par ting, der lige bød sig fra køl.

Originalretten er nemlig blot baseret på boullion, ligesom en klar suppe, men det er ikke så meget mig. Så i røg en gang pikant-flødeost, fordi det var på lager. Almen fløde/madlavningsfløde kunne ligeså godt fungere, så vil du prøve opskriften, ved du det.

Kort og godt er det en ret, med gods i, der er nem at tilberede, smager skønt og har en simpel ingrediensliste. Den laves tilmed i en gryde og det er jeg altid fan af retter, der skal. Min kæreste har flere gange spurgt om vi skal have den igen, og det er jo kun et godt tegn.

I får den hvertfald her:

Irsk stuvning, ala A:

4 personer.

Opskrift

10-12 kartofler i mellemstørrelse.

500 gram svinekød (oksebov og lam vil som sagt også fungere fint).

1 løg.

2 håndfulde finsnittet hvidkål (eller et par løg til).

2-3 mellem gulerødder.

1 dl frostne ærter (kan udelades).

1 grøntsagsboullion i 1 liter vand

25 gram smør (tog et par skefulde).

0,5 pakke rød pikant ost + et par skefulde mælk ELLER 2 dl. fløde ELLER 1,5 dl mælk og jævner.

2 spsk. tomatpuré.

Salt og peber.

Fremgangsmåde:

Find en tykbundet gryde. Snit løg, kål og gulerødder fint og rist den ved lav varme, i en god mængde smør. Tag dem op og brun derefter kødet.

Dertil lægges de tyndt skårne (0,5 cm) kartoffelskiver oven på kødet.

Tilsæt derefter det letristede grønt, 1 dl ærter, rigelig salt/peber og bouillionvand til det dækker.

Lad det simre i 30 minutter.

Vend derefter retten 1-2 gange let med en grydeske. Nu tilsættes tomatpuré og enten pikant-ost (pisket op via gaffel, med et par skefulde mælk) eller fløde. Vælger du osten, skal den fordeles i mindre skefulde i boullionvandets overflade, og “lade smelte” i et par minutter, hvorefter retten igen vendes let. Lad den lige akkurat koge op i fem minutter ( evt. uden låg), således sovsen jævnes, vend evt. igen indholdet 1-2 gange.

Herefter simre retten i minimum 20 minutter. Nu er den forhåbenlig mør og lige til at spise. Den vendes derfor 1-2 gange, smages til og serveres derefter med rugbrød og koldt smør, eller helt uden, hvis du ønsker.

Velbekomme!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *