A,  antivoksen,  der var engang,  fjoller,  K

Husker du, dit fritidsjob?

.. eller dinE fritidsjobS?

Vi snakker ofte om at vores jobs er total uglamourøse. At være kommunalt ansat i hjemmeplejen og som ergoterapeut i bostøtte-regi, levner ikke mulighed for et look med nyglattet hår, kjoler og dyre vaner (som fx at ankomme dertil på andet, end to halvflade hjul, iført noget nogenlunde vindtæt og ditto uglet knold).

Samtidig kommer både ens fysik, tålmodighed og indimellem kvalmegrænse også på en test, og har man selvironien i orden, er det faktisk meget givende på ens arbejde – men yet again, ikke så prestigefyldt. Og vores fortællinger derfra er ofte temmelig interne og måske en kende svære at begribe morsomheden i, set udefra selve branchens syn.

Så når man så kender flere der arbejder på kontor, (eller spotter de fine ekspedienttøser i Salling), kan man da godt misunde dem et arbejdsliv, hvor at ikke-vandfast mascara og upraktiske, flotte sko, kan kombineres med ens dag på job. Og føle lidt, at deres oplevelser ofte begrænser sig til nogle økonomiske konflikter, eller knas med systemet, gør deres fortællinger meget modne og lidt halvtørre, hvad angår fjollede fadæser.

Derfor er det ofte meget sjovere at tale med folk om hvilke fritids- og studiejobs folk har haft, i stedet for deres voksenarbejde. Her er der nemlig ofte gode historier at hente, for den slags jobs er ofte både fjollede og præget af skøre oplevelser og skæve personligheder, som næsten alle kan finde skægge at høre om, uanset hvad man har valgt af karriere senere hen.

Vi har bla. haft følgende jobs i vores unge år:

– Vi har begge haft et afløserjob i Europahallen. Vi skulle være påklædersker for La Scala i 2009, hvor balletten “En skærsommernatsdrøm” og operaen “Viva la Mamma”, blev spillet over et par uger. Det betød af påklædning af diverse ballerinaer, assistance ved scenen og timer i kælderen, med de glade kordrenge. 3 etager med flokkevis af italienere – som selvfølgelig ikke kunne et enesté ord engelsk. Det var en sjov oplevelse med masser af grin, tålmodighedsprøver, og et kig bag scene ved et storslået og yderst professionelt show.

– K har stået i grillbar i cirka 3 år. Det var et lækkert, luset job med skønne kollegaer, men lønnen var 38 kroner i timen, og stanken af friture, kunne bare aldrig rigtig vaskes ud af det lange hår. Til gengæld kunne man altid få fri til Grøn Koncert/Karnval/ect. – og evnen til at lave de bedste stjerneskud, bøfsandwichsovs og smørrebrød består den dag i dag.

– A har gjort rent på et pladeselskabsfirma, fra hun var 15 og til hun fyldte 18 år, og endte med at kysse på et par af de “unge” kontor/lagermedarbejdere i Jomfru Ane gade, under selve ansættelsen. Ikke spor kikset, nejnej. Især ikke da de evigt sladrnede kontordamerne fandt ud af det, og hun derfor måtte drikke sig ekstra fuld til sommerfesten, for ikke at dø af skam på stedet.

– K har stået på fabrik. Hun var med i et vikarkorps og blev derfor sendt ud til alverdens opgaver. Vagterne på fabrikken var som, at træde ind i en film. Der lød en høj lyd, når der var tid til pauser – resten af tiden stod man pænt ved sin maskine og passede sig selv. Arbejdspladsen bestod primært af midaldrende mænd, som var yderst hjælpsomme og overbærende, i forhold til den talentløse og uerfarne K.

– A har arbejdet som afløser på et plejehjem og som observatør, når en ellers velfungerende mand med ALS skulle have maske på, i fald han skulle kaste op. Hvilket jo var virkelig dårlig odds for, han skulle, sådan ud af ingenting. Så det skete aldrig – næh, han sad og redigerede billeder, holdte skype møder på ipad og læste. Så A fik derfor penge, for at se TV i 3 måneder, hvis ikke hun selv havde taget initativ til lidt springerfunktion, på selve stuerne.

– K har tjent lidt håndøre hist og her på, at passe familien fætre og kusiner. Det er vel fordelen ved at være den ældste i flokken. Fastre og mostre forstod sig på, at gøre den slags hyggeligt og attraktivt. Ungerne var søde og sjove – og så kendte vi jo hinanden rigtig godt. Plus det, var der film på VHS og frit lejde i køkkenskabene. Den slags er næsten umuligt, ikke at sætte pris på.

– A har gjort rent i en offentlig præstebolig, hvor hun altid skulle hjælpe med at smage hjemmebag og bedømme strikkemønstre undervejs, da det også var et privat hjem, hvor den friske kone var efterlønner og gik hjemme. Også havevandring og forberedelse til “når zumba-damerne kom til bråns”, kunne afbryde støvaftørringen. Rengøring var tydeligvis mere en “70%’s bi-ting” i jobbeskrivelsen, så da da præsten skulle pensioneres og A opsiges, var der både knus og gaver at få.

– Vi har delt reklamerute – det var ude på landet, og vi skulle blot kaste dem ud fra cykel-taskerne, på grusvejene. Største problem var sommerens rapsmarker, som stank forfærdeligt af branket smør. Når vi nåede det punkt, hamrede vi i pedalerne og holdt vejret hele vejen, til vi var sikkert på den anden side af det “gule stinke-hav”.

– K har gjort rent i en dus. De første par år alene – senere kom A dog med på vognen, og så delte vi rovet. Et perfekt job med masser af frihed. Der blev spillet ‘Dansk Fodbold Hits’ på fuld smadder, mens støvsugeren fik en svingom. At “børn, er nogle små svin” blev bekræftet hver eneste dag, men lønnen var god og der var ingen til, at se hvor grimt man egentlig danser, når man rigtig giver den gas. Pånær den dag, at en af pædagogerne var faldet i søvn i sløjdlokalet. Ved ikke hvem, der var mest pinlig berørt efter den oplevelse.

Hvad med dig? Hvad arbejdede du som, da du var ung?

8 Comments

 • Rikke

  Jeg har haft den fine stilling som fejepige i en børnehave, i den stilling sled jeg flere koste op, end jeg vil komme til resten af mit liv. Har også været kontorpiccoline, hvor jeg brillierede ved at tale tysk til den ene partner i firmaet, som boede i Tyskland men var pære dansk. Den grinte de af i længe ☺️ Så har jeg solgt lodsedler for den lokale støtteforening, det gav seriøst mange gode grin, for min veninde og jeg, et sted fik vi et akut grineflip, fordi vi kom til at stemple på et køkkenbord.
  Kh Rikke

 • Rikke

  Orv, et fint indlæg! Det var så hyggeligt at læse!

  Hvad mine fritidsjobs angår husker jeg særligt tiden som opvasker på et bowlingscenter i Blåvand. Jeg kom altid hjem sent om aftenen og lugtede af pommes frites. Herligt.

  I den lidt mere atypiske genre, var jeg også engang arkivar på noget, der hed Kvægbrugets Hus i Varde. Jeg havde til opgave at arkivere alle landmændenes fra Varde Kommunes mælkerapporter i mapper. Der var en mappe for hver landmand og et helt lokale fuld af skuffer og kommoder. Det var simpelthen det pudsigste nogensinde, men i det mindste udviklede jeg en skarp evne til at tyde sjusket håndskrift, haha!

 • Tine

  Ej hvor hyggeligt lige at blive mindet om den del af sit arbejdsliv.
  Jeg startede som privat barnepige hos et par, hvor konen havde brystkræft og havde behov for aflastning efter kemo. Det var både hyggeligt og hårdt. Skønne børn.
  Så havde jeg en sommertjans som rengøringsdame rundt omkring i en kommune. Skiftede lidt mellem rådhuset, børnehaver og kommunens aktiveringscenter.
  Herefter tog jeg nogle år som kassedame i Bilka og sluttede af som informationsmedarbejder i fields. Jeg er stadig god til at slå over i “info tonen” og efterlyse forældrene til Martin på 3 år ? det er bare en hel bestemt stemmeføring jeg automatisk slår over i!

 • Agnethe

  Jeg startede i min spæde ungdom som barnepige for 3 børn på 6 måneder, 1,5 år og 3 år – det afholdt mig fra at blive en af de unge mødre! Så fik jeg job i en kiosk, var sommerafløser på en avisrute i vores lille hjemby med 7 huse og et fælles lokum…
  Mens jeg gik på handelsskolen fordrev jeg min fritid med at arbejde i Skjern Hallen/Bowling centret/friluftsbadet, som indebar lige mængder af tilberedning af grill klassikere, rengøring af klor-stinkende badefaciliteter og og at lange sure bowlingfutter over disken, når jeg ikke lige skulle servere kaffe, folde servietter og holde styr på forplejningen af VIP medlemmerne til Skjerns herre håndboldkampe…
  Da jeg flyttede til Aalborg blev det til noget så glamourøst som makeup- og hudplejeprodukt sælgende påfugl i Parfume PD (aldrig har jeg brugt så meget makeup og hårfarve) og konfirmationskjole sælger i Lilly, hvor jeg senere avancerede til brudekjole sælger (lige dele hysteri – trods aldersforskel) ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *