Uncategorized

Hvad skal du i påsken? Fortæl det til os!

Så er der så småt begyndt at titte påskestemning op, over land.

Kan I mærke det? Og har I planlagt frokoster, æggejagt, tur til vandet eller noget helt fjerde, der betyder “påske” hjemme ved jer?

Butikkerne bugner hvertfald af marcipan-æg, instagram begynder at vise kyllinge-udklipperi hos børnefamilierne, og de første påskeliljer i både buket (tak K) og i løg, er både blevet købt og har nået at visne igen.

Det fik mig til at mindes, påsken da vi var børn. Vi klippede ofte pynt med vores mor, og særligt i juniorklubben husker jeg tons af fjer, lim og kaos.

Og dertil kom selvfølgelig chokoladen. Her fandtes ikke nogen ‘tom, tarvelig sølvpapirsfigur, af lys tyskerchokolade med stearinsmag’ her (*røvforkælede unger, that is*). Vi fik nemlig altid påskeæg af vores farmor og farfar, og kun af dem. Ingen nød led vi.

Det var nemlig altid de store, pap-æg med ‘Peter Kanin’-lignende tegninger, som så bugnede af lækkerier – alt fra lakridsæg fra Haribo, bløde skumkaniner, likør-æg, chokoladeovertrukne kyllinger – og måske endda et kinderæg, at toppe med. Herligheden var desuden hyllet ind i cellofan, så ægget faktisk kunne kaste slik op, i uanede mængder. Perfekt, ikke?!

Vores mor og far forsøgte altid at finde en grimasse der passede, når de 2, 8 og 12 årige fingre fik overrakt noget nær et halvt kilo’s sukkerchok hver, og havde derfor taget beslutningen om, ikke selv at give et påskeæg, af den samme type. Vi fik i stedet en gave hver, af den sjove slags, hvor man intet ønskede sig, men fik netop det, de havde fundet på.

Farmor og farfar har vi ingen af længere, men gavetraditionen holdes i hævd. Nu får vores forældre selvfølgelig også af os. Og indtil for nylig, var det faktisk den eneste af sin slags, her i familien.

Men så en skønne dag, for 3(?) år siden, bankede lillesøster E i bordet. Hvorfor skulle vi egentlig aldrig have en påskefrokost her i familien?

Vi som drukner og svælger lykkeligt i alskens hjemmeopfunde traditioner (bare til jul har vi bla. blogget om disse faste traditioner kalenderpakker til alle (2018), Gløgg-aften i 2017, Julelys-tænding og LEGOvinduet i 2015 og Den årlige julepjækkedag i 2014, som stammer helt tilbage fra start 90’erne og der er mange flere end dem).

Ja, det var rent ud sagt næsten en katastrofe, vi havde overset muligheden for at opfinde endnu en ligegyldig, hyggelig grund, for at samles.

Konceptet er enkelt – der skal spises god mad i samskudsgildeform (særligt vores mors tarteletter og citronfromagen til dessert, er urokkelige elementer), drikkes påskebryg og gåes havevandring. Og ligesom til førnævnte gløgg-aften skal herrene nok indlede en eller anden ædekonkurrence – det er ikke rigtig fuldendt uden (i tvivl om menuen til dette formål, er der et indlæg om sidste års event her og tilmed også en opskrift på Citronfromage med jordbærlåg)

Ellers har vi ingen umiddelbare påsketraditioner. Skægaben og jeg planlagt en lille sommerhus tur, sådan ganske tilfældigt, og ellers skal både K og jeg arbejde nogle helligdags-penge ind på job. Det er jo altid skønt, at give andre fri og tjene fedt på det, det er ingen hemmelighed.

Men nu er vi nysgerrige, for som I kan høre er vi jo temmelig sent ude på påskefronten.

Så måske I andre kan fortælle om, hvad I gør i påsken, eller hvad, I gjorde som børn?

4 Comments

 • Birgitte B

  Som barn fik vi altid påskeæg. Med både chokolade og en 20’er 🙂
  Mine børn får ikke som sådan påskeæg. Vi pynter dog op og holder påskefrokoster i familien. det har vi altid gjort.
  I år tager vi til Barcelona i dagene op til påske, så der er ikke de store planer for helligdagene.
  Kh. Birgitte

  • venterpaavin

   Hvor fint – en tyver er jo en “guldpenge!”?
   Lyder hyggeligt med familiesamkomst – det er også mere værd end påskeæg.
   Gid jeg skulle til Barcelona, du fik mig lige lokket til at genlæse mine blogindlæg fra tur dertil – det er en skøn by! ? God tur.

   – A

 • Ida Westphall

  FØrst og fremmest glæder jeg mig aller mest bare til at kunne slappe af 🙂 Og så tager jeg også en tur i sommerhus. Op til mine forældre som også holder påskefrokost en af dagene.

  Jeg er opvokset i rækkehus, hvor der var børn i samme alder som min lillebror og jeg. Så da vi var små havde vi en årlig tradition om, at vi alle samles og så gik vi på påske jagt og sang ‘Der har været en lille påskehare, den har lagt et påske æg…’ imens 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *