A,  anbefaling,  dagens humør,  fortællinger

Fortæl mig: Hvad ville du have spillet?

Jeg var for nylig til et arrangement på Aalborg bibliotek, hvis koncept jeg faldt pladask for.

Det hedder Lytte Lounge, og består af to timer’s musik, udvalgt og beskrevet af to af husets musikinteresserede bibliotikare (ink. fri kaffe/the og småkage-pause) – hver gang over et nyt tema.

Sangene skiftes de to klygtige herre, til at vælge, og skitsere kort, hvad nummeret har betydet for dem/for Danmark da det kom frem og historien bag – det kan være bandets historie, eller historien om, hvordan de første gang hørte det på Tønder festival, eller havde det som kærestesang i teenageårene.

Sindssygt hyggeligt og afslappende – man skal nemlig bare se dem vende plader på dj-pulten, i de bløde sæder. Og lytte. På den mobilløse måde.

Denne gang, var temaet “spil dansk”, og det var i første omgang det, der fangede mig. Jeg elsker(!) dansk musik, og har hørt, og høre stadig, mest i den kategori – både fordi der i mit barndomshjem, blev spillet en del Shubidua, Alberte, Dodo’s og Kim Larsen, og fordi at K og jeg faldt pladask for den danske hiphop scene, og i noget nær 10 år, brugte alle lomme og fritidsjob penge på, at købe cd’er og rejse landet tyndt til koncerter og jams.

Men som jeg sad der, og lyttede til de mange (delvis ukendte) numre, og blev klogere på landets musikhistorie, fik jeg en trang til at bryde ind. Lige stille mig op, og komme med mine ti (eller 100) bedste bud. Og jeg kunne fornemme flere venner (der også små sludrede i de få sekunders pauser der opstod), på de hoppende takt-fødder under stolene og vores fælles hyggesnak i publikumflokken henover pausen, at vi var flere der havde det sådan.

Så nu hvor jeg trods alt holdte mig i snoren, er det jo dejligt at have sig en fritids-blog, man kan lege hjemme DJ på.

Siden har jeg nemlig tænkt, hvad min top 10 ville være, over de sange, der har betydet meget for mig – dem jeg ville kunne fortælle en historie udfra, og som jeg i perioder har haft på repeat. Det har været en sjov process – også når jeg kom i tanke om de hits, jeg bare kan húske blev skamspillet, som man havde et gedint had/kærlighedsforhold til – som fx “Ved du hvad hun sagde?” med Rollo og King, samt “Jonathan”, “Fly on the wings of love” af Olsen brødrene og “Stupid man” med Helmig.

Og skulle soundtracksene til min barndom være med? Bubber’s Luftballon, Disney sange og hele Dyrene i Hakkebakkeskoven?

Jeg endte jo nemt med en top 50! Men forsøgte så, at finde de numre, andre måske også havde et forhold til – og en del undergrundsmusik røg så ud med badevandet. Det fantastiske var jo også, at høre de to herre fortælle deres oplevelse af de numre, jeg selv kendte så godt.

Havde jeg stået med stakken af egne plader og cd’er havde jeg blændet op for følgende:

A’s top 10 over danske hits:

1) “Den bedste tid” OneTwo

2) “Den anden verden” Mc Clemens.

3) “Jeg har ikke lyst til at dø” De Eneste To.

4) “Giv mig et nyt liv” Thomas Helmig.

5) “Du elsker bedre” Alberte.

6) “Jeg vil hellere gå i søen” Danser med drenge.

7) “Muggen røv til dit ansigt” Johnny Hefty og Gug tang.

8) “De forkerte sten” Balstyrko.

9) “Et hav af udstrakte hænder” Søren Huus.

10) “Sexchikane” Shubidua.

.. og Michael Falch, Hvid Sjokolade, Sanne Salomonsen, Malk De Kojin, Helmig og alle de andre *host host*.

Så sig mig nu – hvad ville DU spille for en top 10? Eller top 5?

6 Comments

 • Tine

  Sikke et dejligt indlæg! Hvilket godt koncept fra bibliotekets side.
  Jeg kan umuligt opstille en hurtig top-10 – min egen blog hedder, som den gør, fordi den primært skulle handle om min yndlingsmusik, men her otte år efter første indlæg, har det virkelig ikke handlet ret meget om musik. Det er så kæmpestort et emne for mig! Er helt bange for at glemme noget vigtigt. Det kommer en dag. 🙂

  • venterpaavin

   Haha, vi er så ens. Jeg har også virkelig måtte forklare mig i indlægget, netop fordi jeg absolut ikke kunne vælge – alle mine 82 rap cdeers numre måtte gerne komme med alene ?.
   Tænkte “det er jo bare et kommercielt snydeindlæg, ikke, søde undergrunds cd’er – I er ikke glemt, jeg leger bare lige noget inde på min blog” ?.

   – A

 • Piskeriset

  Øj den er svær…

  På min top ti liste ville følgende helt sikkert optræde:
  ‘Alt hvad hun ville var at danse’ af TV2
  ‘Kringsatt av fiender’ af Kim Larsen
  ‘It’s After Dark’ af D:A:D
  ‘Let Your Fingers Do The Walking’ af Sort Sol
  ‘Fyrværkeri’ af Entakt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *