Nu er efteråret over os, og jeg indleder derfor dagen med en gedin, vinterlig ret, der smager skønt og gav gårsdagens to æbleplukkere varme i kinderne, efter en tur på rov. Min far er nemlig ved kødgryderne 9 ud af 10 dage hjemme hos mine forældre, og tryller med tilbudskød og ting fra basislageret. Denne gang var ingen undtagelse. Både min mor og jeg var godt tilfredse, og jeg er sikker på den også skal afprøves herhjemme i eget køkken, i løbet af sæsonen.
Retten er simpel og består af sæsonens råvare og elementer, som jeg vil mene, at mange med en almen køkkenbeholdning, har på lager. Tilmed kan den tilberedes på 20-30 minutter eller simre en time længere, hvis man har tiden.
Far Peter’s vintergryde:
4 personer
Opskrift:
500 gram oksekød 8-10%
6-7 store champignoner
2 store gulerødder
2 små løg
1 dåse tomatpuré
2-3 spsk. ketchup
1 spsk. soya
1 dl yoghurt naturel eller lignende
Krydderier i det “røde” hjørne, her paprika, chili og barbecue.
Til topping:
Et glas syltede græskar
Et glas chutney/kompot (vi brugte figen)
(Disse elementer kan købes, men også nemt laves selv – jeg lægger fx. snart en opskrift op på egen æble/hyben-kompot)
Tilbehør:
Rodfrugter, pasta, ris, bulgur, mos, samt evt. lunt brød, efter eget ønske.
Fremgangsmåde:
Grønsagerne hakkes i små og steges først med afbrændt paprika på panden – 1 lille teskefuld. Lidt salt og peber tilsættes.
Grøntsager tages op, og kødet brunes derefter, i to spiseskefuld brændt tomatpure og en teskefuld brændt paprika.
To spiseskefuld soja og ketchup, en knivsspids chili og barbecue, tilsættes.
Grøntsager blandes i kødet, plus salt og peber efter behov.
To deciliter vand og en deciliter yoghurt naturel tilsættes, og koges ind i minimum 5-10 minutter.
Retten smages slutteligt til med salt og peber, og er færdig nu, eller efter så længe, du ønsker, at den skal simre.
Serveres derefter ovenpå ønsket tilbehør – vi havde et fad med lige dele kogte gulerødder og kartofler, samt frisk pasta at vælge mellem. Det meste, er sådan set passende, tænker jeg, så vælg din favorit.
Top dertil med syltet og chutney.
5 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: