A,  anbefaling,  bøger,  inspiration,  nørd

5 blandede (lyd og ebogs) boganbefalinger – lockdown tidsfordriv.

Det er efterhånden længe siden, jeg sidst har anbefalet nogle bøger herinde, og det er vist grundet lige dele udskydelse og forglemmelse. Mon det stadig er noget, I kan lide, at høre om?

Kartoteket består bla. af

4 bøger, jeg gerne selv ville have skrevet, 5 gode selvbiografier, 4 spændende skæbnesfortællinger, Mine favorit dialogbøger, Bogstakken jeg altid vender tilbage til, 3 fantastiske erindringsfortællinger og en letlæst regnvejrsklassiker.

Dertil var der desuden tre bøger nåede også vores fælles “Søndagszombie tip”-føljeton med anbefalinger af alle slags fra 2019, (læs dem her: 1,2 og 3)

Så i håbet om, at I kan klare mere af denne skuffe, har jeg til lockdown-hyggen samlet fem meget forskellige bøger, som jeg har gennemtrawlet for nylig – bogsnak-pausen skyldes nemlig ikké, at jeg ikke får læst/lyttet bøger i stakkevis. Det gør jeg altid.

Denne gang er det virkelig en pose blandede bolcher jeg anbefaler, helt uden rød tråd eller tema, men nogle individuelle værker, der bare har ramt hovedet på sømmet for mig.

Disse kan desuden lånes som e-bog og/eller lydbog på E-reol appen, helt gratis – ren win.

Jeg vil gerne slå et slag for:

De ti sejeste(!) damer beretter om at slippe gennem nåleøjet i koncentrationslejrene under anden verdenskrig, som børn, der er fanget i en syg, syg voksenmagtduel. Det lyder grotesk sørgeligt og forfærdeligt, og det er det også, men det er også helt solstrålefantastisk og håb-indgydende at høre om. Det er helt vildt imponerende hvad et menneske kan gennemgå, og hvordan de år i så horrible omgivelser, stadig kan afføde hele og ordentlige mennesker, der rejser sig hvor de er faldet, finder lykken og en hverdag langt fra hjem.

Med andre ord, er dette en perfekt bog, hvis du skal have lidt perspektiv på den nuværende situation. Det lyder corny, men det er virkelig noget, den kan – man bliver uundgåeligt opfyldt af taknemmelighed og følelsen af, at et år, er en dråbe i vandet, i det (forhåbentlig) lange liv. Og så er den opdelt i fine bidder, så du kan gribe en beretning af gangen.

Snyd ikke dig selv, for den oplevelse. Jeg sad tilbage med næsegrus beundring.

En af de skøreste bøger, jeg længe har læst, og som jeg hele vejen igennem ikke kunne finde ud af, om jeg rigtig godt kunne lide, eller mest synes var bizar. Lidt ligesom i nogle af Tim Burtons film, var stemningen bare så sær, og samtidig enormt fængende og sympatisk. Så den fangede mig trods (eller på grund af?) skævhederne, og jeg villé bare høre, hvad den måtte endte med. Det er en ungdomsbog, men kan læses/høres af hvem som helst, hvis du spørger mig.

Hvis man har den mindste smule true-crime fan gemt i sig, og gerne falder i diverse mordgåde-dokumentarer, er dette det helt rette sted at starte på bogfronten.

Fantastisk kloge, charmerende og velformulerede Bent Isager har med denne bog skabt, en helstøbt og spændende oversigt over dele af sin karriere, med en tæt gennemgang diverse sager – både dem vi kender fra pressen, og mindre opklaringer. Han tager læseren med i hånden, og åbner en verden, som er både forfærdelig og forfærdelig spændende, når der skal findes mordere, laves gerningsmandsprofil, afdækkes spor, laves oversigt over de gængse voldtægtstyper, findes motiver og interviewes i hundrede, og måske endda tusindevis af mennesker pr. mordsag.

Har man først fået smag for dette univers, er det svært at stoppe – jeg har læst alle dem i genren, jeg har kunne få fat i, efter fascinationen startede ved netop den her.

Her finder vi en helt anden kategori, hos en af de allerbedste fantasy-forfattere, den altid velforberedte og ufatteligt morsomme Rick Riordan.

I bogen om Apollon, er han om muligt endnu sjovere, end han har formået at være i både Percy Jackson og Magnus Chase serierne, ov det siger ikke så lidt. Men når den selvfede og selvhøjtidelige Gud, bliver sparket ud af Olympen og gjort til menneske, går det absolut ligeså galt, som man kunne forestille sig. Og så er eventyret vildt spændende og med et rigtig godt plot.

Som altid har Rick helt styr på sin oldtidskundskab, og du vil med sikkerhed komme klogere på den verden, fra læsehjørnet, end da du satte dig.

Jeg har altid interesseret mig meget for både sociologi og ulighed i samfundet (og særligt sundhedssystemmet kva min uddannelse). Denne bog tager denne tyr ved hornene, dog på anden vis, end den jeg normalvis beskæftiger mig med.

Den hiver nemlig fat i den klokkeklare og uomtvistlige statestik der viser, at børn rigtig ofte ender i samme arbejdsklasse som deres forældre – er du højtuddannet, er der langt, langt større sandsynlighed for dine børn sigter efter at blive akademikere som du, ligesom kassedamens børn ofte, ubevidst, vælger et ufaglært job, eller et med kort uddannelse.

Bogen her tager derfor fat i en håndfuld mønsterbrydere, som kommer fra samfundets laveste klasse, og har mod oddsene, har kæmpet sig op til at få en karriere på dansk eliteniveau. Hvad betyder det? Er de stolte? Hvad har de kæmpet med, og er de tilpasse med at begå sig, i det højere sociale lag med alle dens skikke? Og fordommene, er de blevet be- eller afkræftet? Er de tilfredse, og er der noget arbejderklasse-barn i dem, de kan bruge til noget?

De 9 medvirkende er meget forskellige mennesker og sammen skaber det en rigtig interessant bog om familiekærlighed, hårdt arbejde, iværksætteri, gode historier, usikkerhed og den pris, som for nogle kommer, når man vælger at lægge sit liv om.

***

Hvilket skønt litterært værk, har du sidst lukket?

4 Comments

 • Ellen Nielsen

  Tak for anbefalinger og beskrivelser. Der er et par stykker af dem, der er kommet på min to read or listen-liste – det er altid fint at se hvad andre har læst, for jeg kan ikke nå at følge med i alt, hvad der bliver udgivet, så somme tider føler jeg mig bare lidt frem 🙂

  • venterpaavin

   Ih, det er jeg vel nok glad for st høre!
   Jeg er også så dårlig til at hitte udaf hvad der er smart og ny-udgivet, så jeg prøver mig også bare frem i appen, og fx kigger i “zonen” på biblioteket for at få nye ideer, eller tager imod et tip fra en veninde, kollega eller familiemedlem, hvis de har en god abefaling i ærmet ☺️.

   God læselyst!

   – A

 • Louise Møller

  Altid skønt med lidt input til læselisten, så tak for de fine anbefalinger. Tror dagens anbefalinger rammer min kæreste mest.

  Han er søn af en politimand og er vild med at læse om 2. verdenskrig og i særdeleshed true crime, så han har sat X ved ‘Man jager et bæst’ og med lige så gode anbefalinger som dig.

  God søndag🙋🏻‍♀️

  Kh
  Louise

  • venterpaavin

   Han lyder til at ha’ god smag 😂😍!
   Jeg har virkelig overvejet at lave et indlæg om truecrime-litteratur generelt, men ved heller ikke liiiige om den niché er for smal til de, der kigger her forbi 😄

   Rigtig god dag til Jer!

   – A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *